Утре ще наследи Борис Джонсън като нов лидер на Обединеното кралство

Свързани новини

05.09.2022 14:33

Лиз Трас е новият министър-председател на Великобритания

Видян 1639 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лиз Трас - кръстоносец на данъчните облекчения, която се оприличава на Маргарет Тачър и се харесва на дясното крило на Консервативната партия, подкрепящо Брекзит - спечели изборите за лидер на партията и утре ще наследи Борис Джонсън като нов премиер на Обединеното кралство.


Джонсън обяви оставката си на 7 юли след поредица от скандали и оставки в кабинета.


Лиз Трас, която през последната година беше външен министър, спечели 57% от гласовете на 80 000 членове на Консервативната партия, за да стане неин лидер и премиер на повече от 60 милиона британци - твърде оригинално решение от гледна точка на демокрацията. Риши Сунак взе 43%.


Победата дойде, след като тя получи подкрепата на по-малко от една - трета от депутатите тори по-рано в състезанието за лидерския пост, като и тя беше по-слаба от очакваното. За нея неодобрението на хората е традиция - става депутат от трети опит, след два срамни провала.


В момента Трас изнася реч на конференцията на Консервативната партия; тя веднага става лидер на партията и официално ще поеме поста министър-председател във вторник, след среща с кралица Елизабет II.


Лиз, известна с липсата на елементарни познания в редица области - особено в географията, където бърка Черно и Балтийско море, започна победната си реч, като поздрави опонента си Риши Сунак. След това тя "отдаде заслуженото" на Борис Джонсън, когото предаде, за да замени на поста.


"Борис: ти осъществи Брекзит, смаза Джереми Корбин, пусна ваксината и се изправи срещу Владимир Путин", каза Трас - Възхищават ти се от Киев до Карлайл."


"Знам, че нашите убеждения намират отклик сред британския народ", каза тя пред събралите се членове на Консервативната партия, което е забавно - според всички социологически сондажи формацията върви към тежък провал на следващите избори, които се очаква да бъдат предсрочни и скорошни.


"Водих кампания като консерватор и ще управлявам като консерватор", заяви още Лиз, която е известна с премятането си от точно обратната по убеждения и ценности либерално-демократическа партия.


Трас обещава "смел план" за намаляване на данъците, за чието финансиране не разполага със средства в хазната.


Но блондинката не предложи подробности за това. По време на кампанията ѝ критиците, включително опонентът Риши Сунак, я притискаха да опише подробно следващите си стъпки, тъй като през следващия месец домакинствата са изправени пред поредния скок на разходите. Само токът скочи с 60% по цена, което е тежко изпитание за домакинствата, особено като трендът е тепърва цената му да се вдига главоломно.


"Ще представя смел план за намаляване на данъците и за развитие на икономиката ни", заяви Тръс - "Ще се справя с енергийната криза, ще се справя със сметките за енергия на хората", обещава тя, без реалистично да има каквито и да било възможности за това.


"Катастрофа за Великобритания", гласи коментарът за новата позиция и думите на Трас от страна на другия премиер в тази държава: министър-председателката на Шотландия Никола Стърджан.


(Victoria Jones/PA Images via Getty Images)



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

водолей