Председателят на Африканския съюз, президентът на Сенегал Маки Сал, ще се срещне с руския лидер Владимир Путин в петък | Снимка от басейна: John Angelillo/Getty Images

Свързани новини

02.06.2022 11:51

Лидерът на Африканския съюз Маки Сал ще се срещне с Путин в петък, за да "освободи запасите от зърнени култури"

Видян 2157 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на Африканския съюз, президентът на Сенегал Маки Сал, ще се срещне с руския лидер Владимир Путин в петък, тъй като войната в Украйна изостря продоволствената несигурност на континента, потвърди говорител на АС пред POLITICO.


 



Сал и председателят на Комисията на Африканския съюз Муса Факи Махамат ще пристигнат в Русия в четвъртък и ще се срещнат с Путин в петък.




Посещението е планирано "на фона на усилията на председателството да допринесе за успокояване на войната в Украйна и за освобождаване на запасите от зърнени култури и торове, чиято блокада засяга особено силно африканските страни", се казва в изявление на сенегалската агенция за печата.


 


Сал се включи в обсъждането на продоволствената сигурност на срещата на върха на Европейския съвет в сряда, като заяви пред лидерите на ЕС чрез видеозапис, че недостигът на хранителни продукти в Африка е "много сериозен и тревожен".


 


Русия, която нахлу в Украйна през февруари, блокира износа от черноморските пристанища на страната, отбелязва Политико. Сал също така повтори изявленията на френския президент Еманюел Макрон, който заяви, че Африка и Европа не трябва да "падат в капана" и да се противопоставят на руския разказ, който обвинява за недостига западните санкции. "Разказът" в Африка "е там", каза Сал на европейските си колеги в сряда.




Африканският съюз прие и молбата на украинския президент Владимир Зеленский да направи видеообръщение към АС, се казва в изявлението.


 



Износът на руско зърно не може да стигне до Европа, тъй като санкциите, наложени от ЕС на Москва, ефективно блокират доставките, обясни от своя страна руският външен министър Сергей Лавров.




"Въпреки че западните държави продължават да твърдят, че зърното не е подложено на санкции, те по някаква причина пропускат да споменат, че корабите, които превозват руското зърно, всъщност са подложени на санкции. Европейските пристанища не ги допускат, няма застраховка и като цяло западните санкции нарушиха логистичната и финансовата инфраструктура, която Русия използва за износ на собственото си зърно", заяви Лавров пред журналисти в Москва.




ЕС забрани на руски кораби да влизат в пристанищата му като част от петия пакет от санкции, приет през април.


 


 


 Снимка: Getty Images


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни