Свързани новини

24.04.2020 09:26

Легитимни ли са блокадите и щабът?

Видян 4570 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      В предишни публикации споменахме по повод отделни актове на съответни държавни органи и длъжностни лица, в т. ч. заповеди на министъра на здравеопазването, за противоконституционността и незаконосъобразността на методите за налагане и упражняване на власт от страна на правителството, пише pogled.info. Конкретен повод за настоящото изложение е среднощната Заповед № РД-01-224 от 16 април 2020 г. на министъра на здравеопазването, съгласно п. І от която въпросният държавен чиновник въвежда ограничителни мерки, по същество блокада на територията на София, считано от 17.04.2020 г. до второ нареждане, т. е. безсрочно:

Във връзка с цитираната заповед преди всичко отново следва да отбележим, доколкото изрично е посочено и в самата нея, че същата е издадена по препоръка на т. нар. Национален оперативен щаб. Относно цитирания Щаб, създаден и според този акт на министъра на здравеопазването от министър-председателя със заповед № Р-37/26.02.2020 г. и преди писахме, че ако въобще би могло да се говори от юридическа гледна точка за неговия статут, то същият не почива на каквито да било разпоредби от действащото право на Република България. Тъй като според чл. 84, т. 6 от Конституцията Министерският съвет се избира от Народното събрание и съгласно чл. 108, ал. 1 от същата се състои от министър-председател, заместник министър-председатели и министри. Т. е. Министерският съвет не е едноличен, а както произтича не само от самата съставка „съвет” в наименованието му, но и от УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК на Министерския съвет и неговата администрация, приет на основание чл. 41 от Закона за администрацията – колективен орган. В съответствие с чл. 114 от Конституцията: „Въз основа и в изпълнение на законите Министерският съвет приема постановления, разпореждания и решения. С постановления Министерският съвет приема и правилници и наредби.”. А според чл. 6 от Закона за нормативните актове (ЗНА): „Министерският съвет издава постановления:

1) когато приема правилници, наредби или инструкции;

2) когато урежда съобразно законите неуредени от тях обществени отношения в областта на неговата изпълнителна и разпоредителна дейност.”

Дейността на правителството е уредена и със споменатия УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК на Министерския съвет и неговата администрация. Съгласно чл. 10 от цитирания Правилник:



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 24.04.2020 21:18

    НЕ В ЗАТВОРА А В БАРЦЕЛОНА ,ДОКАТО КАСКЕТА Е НА ВЛАСТ

  • 002 Anonimen 24.04.2020 12:57

    Не! В решението на МС от 2006 г ясно се казва кой влиза в щаб при пандемия, кой взима решения и кой носи отговорност за всичко!

  • 001 Anonimen 24.04.2020 12:38

    Едноличното некадърно управление на Борисов ще го заведе в затвора, когато падне от власт. Злоупотребите му се пишат отделно.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще имате доста неща за уреждане

Днес ще имате доста неща за уреждане. Преди обяд