Свързани новини

22.04.2020 14:30

Легитимен ли е щабът, липсващ в задължителния Национален пандемичен план - кое може, а кое не според документа?

Видян 14794 пъти | Коментари 3
Гласували 5 рейтинг: 4.2000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Имаме Национален план на Република България за готовност за пандемия от 2006 г. насам, когато е приет, но странно защо той не се спазва. И това поставя въпроса доколко е легитимен изобщо днешният оперативен щаб, който дори не съществува в абсолютно задължителния за изпълнение план. Там има прецизно формулиран орган Национален пандемичен комитет. Той и съставът му не се учредяват със заповед на министър - председателя, както бе направено на 26 февруари 2020 г., а с Решение на Министерския съвет - разликата е съществена - не еднолично, а от колективен орган. В Националния пандемичен план изрично е записано и кой влиза в Комитета, както и кой го ръководи. В задължителния план дори не фигурира началникът на ВМА като позиция, което навежда на мисълта, че цялата операция по щаба и оглавяването му от ген. Мутафчийски е политическа и пиар акция за налагането му като обществена фигура с оглед на бъдещето.

В задължителния Национален пандемичен план ръководител на Националния пандемичен комитет е "определен от министър - председателя вицепремиер". Заместник - председател става министърът на здравеопазването. Изрично са описани и членовете: заместник-министрите на МВР, МФ, МО, МТИСТС, МТСП, главният санитарен инспектор, директорът на ресорната дирекция в МЗ, директорите на НЗОК, ветеринарната служба, Националния център за заразни и паразитни болести, на института по микробиология на БАН, националните консултанти по епидемиология, вирусология,  инфекциозни болести. Секретар на Комитета е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 23.04.2020 08:03

    В интервю от2010 г с М.Цветков направо си каза, че няма да се разплаща с бизнеса за извършени дейности и ако трябва и държавата ще закрие и ще почне от начало с него!!! Този човек още тогава е давал индикации, че не знае къде се намира, не спазва закони и си мисли, че всичко започва с него. Точно за това не работи по този план от 2006 г, а си създава щабчета, които ръководи и управлява от удобни слуги и подлоги.Никой не знае каква е истината и това го устройва отлично,отговорност забравете, те другите винаги са виновни...

  • 002 Anonimen 22.04.2020 18:01

    Ами да го зададат на конституционният съд, на президента, на комисията към народното събрание. Все още сме парламентарна република, не телевизионно-генералска.

  • 001 Само зрител 22.04.2020 15:48

    Мисля,че това беше един от въпросите на опозицията към Б.Б.,който не можаха да зададат поради проваленото заседание на Парламента.Едно е да го зададе някоя мисирка на пресконференция,друго е да е там.Честита да Ви е диктатурата на Падишаха.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

риби

Доста енергичен работен ден

Доста енергичен работен ден, а вечерта множество срещи