Междувременно съседна Полша повдигна въпроса още през май, когато министърът на отбраната Мариуш Блашчак заяви, че Варшава търси стотици пускови установки HIMARS от САЩ. До момента не е получил публичен отговор.

Свързани новини

27.07.2022 09:33

Латвия иска HIMARS за укрепване на отбраната на балтийските държави

Видян 983 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Латвия е поискала да закупи произведената в САЩ артилерийска ракетна система за висока мобилност (HIMARS), съобщи военен говорител за Defense News. Полша и други партньори отправиха подобни искания за оръжието с голям обсег на действие, което неотдавна беше доставено на украинското бойно поле.

Латвийското министерство на отбраната "изпрати писмо със запитване до САЩ относно наличността и цените на HIMARS", заяви говорителят във вторник, като добави, че придобиването е "съвместен проект на балтийските държави" и че служителите очакват да получат американско "съфинансиране" за оръжието.


Съобщеното искане идва, след като другите балтийски държави - Естония и Литва - също поискаха HIMARS, като през юни министърът на отбраната на Литва Арвидас Анусаускас отбеляза, че "заедно със съюзниците от Латвия и Естония" страната му "разглежда възможността за разработване на артилерийска ракетна система HIMARS" Той изрази надежда за сключване на договор по някое време тази година, докато Пентагонът потвърди, че на 15 юли е одобрил продажбата на шест единици HIMARS на Естония.


 Междувременно съседна Полша повдигна въпроса още през май, когато министърът на отбраната Мариуш Блашчак заяви, че Варшава търси стотици пускови установки HIMARS от САЩ. До момента не е получил публичен отговор.

Интересът към ракетната система в Източна Европа изглежда е нараснал след нападението на Русия над Украйна през февруари, което накара Вашингтон и дълъг списък от съюзници да изпратят оръжия за милиарди долари в подкрепа на правителството в Киев. Въпреки че администрацията на Джо Байдън разреши няколко зареждания с тежки оръжия в началото на конфликта, тя не се съгласи да изпрати HIMARS до юни, тъй като се опасяваше, че системата с по-дълъг обсег може да бъде използвана за удари на руска територия и да ескалира прякото напрежение с Москва.


Досега украинските сили са получили 12 платформи HIMARS, въпреки че Пентагонът неотдавна обяви, че ще изпрати още четири, и киевските военни предполагат, че те биха могли да бъдат подходящ заместител на оръжието с най-дълъг обсег на действие, което в момента е в арсенала им - Tochka-U. В интервю за в. "Вашингтон пост" в неделя високопоставен служител на украинското военно разузнаване призова за боеприпаси HIMARS с по-голям обсег, които могат да поразяват цели на разстояние около 300 км.

Не е ясно обаче каква ще бъде разликата в боеприпасите на бойното поле, тъй като украинският министър на отбраната Алексей Резников по-рано прогнозира, че страната му ще се нуждае от до 100 HIMARS, за да проведе "ефективна контраофанзива", което е много повече от вече разрешените 16.


 По-рано този месец руското министерство на отбраната заяви, че е унищожило запас от пускови установки HIMARS, а в понеделник заяви, че е поразило боеприпаси за HIMARS и други оръжия, предоставени от САЩ, в Западна Украйна. Украински официални лица обаче опровергаха по-ранния доклад, като същият представител на военното разузнаване заяви пред Post: "Не сме загубили нито един HIMARS. "



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на текущите проекти

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на