Франциск също така заяви, че е поискал среща с Путин още в първите седмици на конфликта, но все още не е получил отговор

Свързани новини

03.05.2022 18:31

Лаят на НАТО пред вратата на Русия може да е накарал Путин да нападне Украйна: Папата

Видян 31748 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Папа Франциск заяви, че разширяването на НАТО на изток може да е провокирало руския президент Владимир Путин да предприеме нападение срещу Украйна.




В интервю, публикувано във вторник от италианския ежедневник Corriere Della Sera, понтификът изказа предположение, че "лаят на НАТО пред вратата на Русия" може да е накарал Путин да започне военната кампания на 24 февруари.




"Не мога да кажа дали е било провокирано, но може би да", каза той.




Франциск също така заяви, че е поискал среща с Путин още в първите седмици на конфликта, но все още не е получил отговор. Той заяви, че е помолил висшия дипломат на Ватикана да се свърже с руския президент за организиране на среща около три седмици след началото на военните действия.


 


"Все още не сме получили отговор и продължаваме да настояваме", казва той пред вестника. "Опасявам се, че Путин не може и не иска да проведе тази среща в този момент. Но как може да не спрете толкова много жестокост?" добави той.


 


 


Понтификът съобщи, че по-рано е разговарял с главата на Руската православна църква, Московския патриарх Кирил, в продължение на 40 минути чрез Zoom. Патриархът, който е правил коментари, оправдаващи руската офанзива в Украйна, "не може да стане олтарник на Путин", настоя той.


 




Франциск също така сподели пред вестника, че унгарският министър-председател Виктор Орбан го е уверил, че Путин има план за прекратяване на войната на 9 май - денят, в който Русия празнува Деня на победата над нацистка Германия през 1945 г.


 




Преди това папата беше критикуван, че не е порицал директно Русия в първите дни на нападението. През март той призова за "различен начин на управление на света" и призова цивилизацията да преодолее рефлексивната нужда от "повече оръжия, повече санкции, повече военно-политически съюзи".


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 04.05.2022 15:02

    точно това е причината за войната -НАТО пред вратите на Русия,без да се съобразява с Минското споразумение- излъгаха тогава.......и докараха пред портите ни войната,не у ТЯХ,нали?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще