Според мнозинството е конституционно недопустимо автоматичното прекратяване - с края на мандата, на дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет заради неизбирането от Народното събрание на нов състав.

Свързани новини

27.09.2022 16:32

КС удължи неограничено мандата на съдебния съвет и инспектората

Видян 1900 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Конституционният съд обяви, че главният съдебен инспектор и членовете на Инспектората към Висшия съдебен съвет могат да стоят на постовете си и след края на мандата си, докато парламентът благоволи да избере приемниците им. Това правило ще се приложи и за Висшия съдебен съвет, чийто мандат изтича другата седмица, но парламентарната му квота от 11 души стои непопълнена.


"С изтичането на срока, за който са избрани, главният инспектор и инспекторите изпълняват своите функции до избиране от Народното събрание на главен инспектор, съответно на инспектори. Конституционно недопустимо е да се преустанови автоматично, за неопределено време, дейността на ИВСС поради изтичане на срока на пълномощията на главния инспектор и на инспекторите и неизбирането от Народното събрание на нов състав на Инспектората, осигуряващ му функциониране в съответствие с конституционните предписания", гласи решението на КС.


Засега е ясно, че решението е прието със седем гласа "за" и три "против". С особено мнение са подписали съдиите Атанас Семов, Красимир Влахов и Янаки Стоилов. Докладчик по делото е Филип Димитров.


Делото стигна до КС през април по питане на Върховния административен съд.
"Конституционният съд сложи край на споровете и колебанията по въпроса какво се случва след изтичането на мандата на Инспектората към ВСС", коментира служебният правосъден министър Крум Зарков във Фейсбук. И допълни, че и съдбата на ВСС е ясна - ще продължи да функционира в сегашния си състав, макар и мандатът му да изтича на 2 октомври.



"Народното събрание е органът, чиято отговорност е да избере нови инспектори към ВСС и да попълни състава на самия ВСС, като по този начин прекрати действието на сегашните им издания и ги замени с други. Действията на КС днес не могат трайно да предотвратят конституционна криза, която неминуемо ще настъпи при ново бездействие на Народното събрание утре", предупреждава министърът.



Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,