Свързани новини

15.11.2019 12:01

КС спря цензура през закон

Видян 1971 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 


Текстове от Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД) са в противоречие с конституцията, реши Конституционния (КС) съд с 8 на 4 гласа. нещо, което 19' писа месеци наред.


Припомняме, че бяха въведени 10 критерия, по които да се преценява дали журналистите са спазили "баланса между правото на информация и това на защита на личните данни". Според КС обаче формулирането им в Закона за защита на личните данни е неясно. Това дава голяма власт на Комисията за защита на личните данни да ги тълкува не непременно в полза на обществения интерес. Съдът определи тези  текстове, като „скрити форми на проявление на цензурата, които могат на практика да се окажат реална заплаха за ефективното упражняване на правото свободно да се изразява и разпространява мнение“.


КС смята, че правото на защита на личните данни и правото на свобода на изразяване и информация трябва да се съвместяват в съответствие с утвърденото в съвременния конституционализъм начало за еднакво зачитане на всички основни права. Според магистратите разпоредба не е необходима.


 Критериите вече бяха атакувани от депутати от БСП, след като ветото на президента Румен Радев върху текстовете беше отхвърлено от НС.


Те бяха част от промените в ЗЗЛД, направени след влизането в сила на Общия регламент за защита на данните (GDPR) на ЕС м.г. Според юристи обаче българските законотворци само за използвали евопейската наредбакато параван, за да наложат цензура.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп