Свързани новини

18.01.2022 16:37

КС решава на 8 февруари може ли министърът на правосъдието да иска освобождаване на главния прокурор

Видян 1452 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Конституционният съд (КС) ще се произнесе на 8 февруари дали министърът на правосъдието има право да иска предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор. Отговорът му се чака от настоящия министър Надежда Йорданова, за да внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) ново искане за освобождаването на Иван Гешев.


Откакто встъпи на поста, Йорданова многократно заяви, че в министерството са постъпили сигнали, свързани с дейността на главния прокурор, по които се работи. Досега е огласявала частично само два от тях – единият е за т. нар. случай Жоси - голяма хранителна фирма, в хода на чието дело бащата на гл. прокурор става крупен акционер, а за втория се знае само, че е свързан с отказа на прокуратурата да разследва мистериозно изчезнали от съда търговски дела.


Както е известно, миналата година служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов (в момента конституционен съдия) поиска от ВСС да отстрани предсрочно Гешев от поста му. С 12 на 8 гласа обаче съветът прие искането на Стоилов за недопустимо. Тогава той не само обжалва решението на ВСС пред Върховния административен съд, но и поиска тълкуване от КС.



За да се произнесе, КС ще тълкува чл. 130 в от основния закон. Той предвижда, че министърът на правосъдието може да прави предложения за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи. Според тезата, застъпена от мнозинството във ВСС обаче това правомощие не се отнася до тримата големи в съдебната власт.


Застъпниците на обратното виждане – че министърът може да иска предсрочното освобождаване от длъжност на председателите на върховните съдилища и на главния прокурор изтъкват, че те също са съдии и прокурори и следователно чл. 130в от Конституцията, включва и тях.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 AnonimenДядо Йо 19.01.2022 05:48

    Пак добре, че са успели тези клати.... да намерят време и да определят дата тази година! Затънали от работа и главите си не могат да вдигнат от дела за тълкуване на Конституцията. Евала, машала, ашколсун!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще