Решението на Народното събрание, с което Тодоров беше избран за шеф на КЕВР, беше атакувано в КС от депутати от групата на ГЕРБ-СДС. Според тях с него е погазен принципът на правовата държава

Свързани новини

26.04.2022 17:14

КС конституира шефа на КЕВР като страна по делото за избора му

Видян 1259 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Конституционният съд (КС) направи председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КС) Станислав Тодоров заинтересована страна по делото за избора му, съобщава Лекс.


 


Решението на Народното събрание, с което Тодоров беше избран за шеф на КЕВР, беше атакувано в КС от депутати от групата на ГЕРБ-СДС. Според тях с него е погазен принципът на правовата държава.


 


От ГЕРБ сочат, че след откриването на процедурата за избора бяха направени изменения в Закона за енергетиката, с които беше променена легалната дефиниция за това какво се има предвид под „стаж в областта на енергетиката“. Изискването на закона е председателят на КЕВР да има най-малко 5 години такъв стаж. Тук според депутатите от опозицията проблемът е в това, че процедурата е „започнала при действието на едни материални предпоставки за изискванията, на които трябва да отговаря кандидатът за председател на КЕВР, а е завършила при други“.


 


Освен това според тях Тодоров не отговаря на изискванията на ЗЕ нито в старата, нито в новата му редакция. Най-общо според тях дружествата, в които е работил той, не са лицензирани като енергийни. В искането се сочи и че Народното събрание е нарушило принципите за политическия плурализъм и равнопоставеност. От ГЕРБ твърдят, че не са могли да издигат кандидатури след приемането на измененията в ЗЕ, тъй като към онзи момент срокът за това е бил изтекъл.


 


След като КС допусна делото за избора на председател на КЕВР за разглеждане Станислав Тодоров изпрати становище, в което отхвърля твърденията в искането на ГЕРБ.


 


Той застъпва позицията, че КС няма как да преразглежда констатацията на енергийната комисия в парламента за това, че той има необходимия стаж, за да оглави КЕВР. Въпреки това, Тодоров е изпратил данни за работата си в Ей и ЕС и свързани с нея дружества, които доказват, че има изисквания опит.


 


Той заявява и че няма конституционен проблем с това, че в хода на процедурата по избора ЗЕ е бил променен.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Министърът на отбраната на страната Луис Петри след среща със заместник-генералния секретар на ръководения от САЩ военен блок Мирча Джеоана

Аржентина иска да стане партньор на НАТО

Аржентина официално поиска от НАТО да я ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и