Игнатова се издирва за извършена престъпна дейност, свързана с измами с търговска цел, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари чрез създаване и разпространение на виртуална валута OneCoin

Свързани новини

19.04.2022 15:25

Криптокралицата Ружа Игнатова вече не е българска гражданка

Видян 1767 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Криптокралицата Ружа Игнатова е освободена от българско гражданство, става ясно от съобщение на МВР. Тя е обявена за международно издирване по искане на властите в Германия.



За Игнатова има въведен сигнал в Шенгенската информационна система (ШИС), а целта е арест и екстрадиция на основание Европейска заповед за арест, издадена от съда в град Билефелд.



Припомняме, че след като бг властта я "изпусна", а всъщност никога не е гонила, главната героиня от световния финансов скандал за измами ФинСен си ремонтира къщите за милиони Крим и Алфа банк на жълтите павета.




Игнатова се издирва за извършена престъпна дейност, свързана с измами с търговска цел, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари чрез създаване и разпространение на виртуална валута OneCoin. Според ВВС нейната глобална измама възлиза на 4 млрд. евро.



Измамата на Ружа Игнатова за $5 млрд., чиято кариера започва като директор в компания на Цветелина Борисловава, в частния си бизнес продава нещо несъществуващо - криптовалутатата OneCoin.



Основната разлика между OneCoin и най-популярната криптовалута Bitcoin е, че българската не може да се „копае“ и търгува свободно, както другата, а тези дейности са централизирани и минават изцяло през компанията, създадена от Ружа Игнатова.




Според схемата, описана от ФБР, инвеститорите купуват т.нар. пакети за търгуване на цени от 110 до 55 500 евро, срещу които впоследствие получават комисионни от между 10% и 25% от тяхната стойност.



Само 60% от комисионните, платени на инвеститорите, обаче могат да се обърнат в кеш. Останалите 40% са депозирани в техните „търговски сметки“, като могат да се ползват само за купуване на още криптовалута или „жетони“.




През август 2015 г. Ружа определя и конкретните цели на цялата схема: „Търговия с монети, стабилна размяна, винаги затваряме при висока цена в края на деня и отваряме на следващия ден с висока цена. Това изгражда доверие – умелата манипулация ги прави щастливи“.



Този цитат е обяснен в обвинението на брат ѝ (който бе арестуван на 6 март 2019 г. на международното летище на Лос Анджелис и обвинен в заговор за имама) като доказателство за плана на съоснователите на компанията „да заблудят инвеститорите, че OneCoin е добра инвестиция“.



ФБР губи следите на Ружа след октомври 2017 г., когато тя лети от София за Атина с редовен, при това лоу-кост полет. Тази работа без съдействие на МВР е невъзможна. Пътуване, определено от американските власти като „необичайно“. Те дори имат подозрения, че Ружа се е възползвала от теч на информация, за да избегне евентуален арест. От тогава тя не се е появявала нито в публичното, нито във виртуалното пространство.



От МВР уточняват, че това е втори апел за помощ от партньорските германски служби по този случай. Първият бе през 2017 година. Тогава бе планирана и проведена специализирана полицейска операция за неутрализиране на мащабна пирамидална структура за измами с търговска цел.




Действията у нас, планирани в рамките на международно разследване за неутрализиране на група за пране на пари чрез ОneCoin, бяха осъществени от служители на ГДБОП.



Кирил Пламенов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 20.04.2022 16:14

    На какво точно основание е прекратено българското й гражданство?

  • 001 мафия 19.04.2022 10:06

    Да де, ама и се отваряше парашута за всичко по времето на Тиквата, защото е близка с Цветелина Бориславова, а и е падал яко рушвет и комисионни

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и