Лодка плава до Кримския мост, който свързва Русия с полуострова през Керченския проток, в Крим, на 17 юли. Стрингер/Ройтерс

Свързани новини

17.07.2023 10:54

Кримският мост е мишена на украински терористичен акт: Москва

Видян 1055 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кримският мост е бил обект на атака с украински терористичен дрон, съобщи в понеделник Националният антитерористичен комитет (НАК).

В изявлението си НАК посочва, че ключовата връзка между Кримския полуостров и континентална Русия е била атакувана от два украински безпилотни морски апарата около 3 ч. сутринта местно време.

"В резултат на терористичния акт пътният компонент на Кримския мост е получил щети. Двама възрастни са загинали, а едно дете е било ранено", заявява се в съобщението, като се допълва, че правоприлагащите органи разследват случая.

Изявлението на НАК идва, след като няколко украински медии описаха нападението като "специална операция", проведена от службите за сигурност и военноморските сили на страната.


В публичното пространство обаче украинските официални лица се въздържаха да поемат пряка отговорност, като същевременно приветстваха инцидента.


Разрушаването на част от Кримския мост може да създаде логистични трудности за руските сили, заяви в понеделник говорител на украинското отбранително разузнаване.


Говорителят Андрий Юсов заяви пред украинската обществена телевизия "Суспилне", че Русия използва моста "като основен логистичен център за придвижване на сили и ресурси дълбоко в територията на Украйна" и "всякакви логистични проблеми са допълнителни усложнения за окупаторите, които създават потенциални предимства за украинските отбранителни сили".


"Сега целият свят е свидетел на километрични задръствания и повредени мостови конструкции", каза той, предаде CNN.


Юсов обаче не заяви, че Украйна носи отговорност за инцидента.


"Що се отнася до причините за това [повреждане], ние не коментираме. Мога само да цитирам началника на украинското отбранително разузнаване Кирил Буданов, който каза, че "Кримският мост е нестабилна конструкция"," каза Юсов.


Украинските официални лица, включително президентът Владимир Зеленский, отдавна заявяват целта си да си върнат Крим, но рядко коментират пряко действията на полуострова.




На снимката: Лодка плава до Кримския мост, който свързва Русия с полуострова през Керченския проток, в Крим, на 17 юли. Стрингер/Ройтерс



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей