Свързани новини

23.01.2022 12:51

Кражбите в горите са в резултат на политически схеми: Ал. Дунчев

Видян 1666 пъти | Коментари 2
Гласували 4 рейтинг: 4.2500
много слаба слаба добра много добра страхотна

От два до три пъти от пазарната цена на дървесината губи държавата заради корупционни практики. Това заяви пред БНР депутатът от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев във връзка с все още бавещото се преструктуриране на Агенцията по горите и изваждането й от земеделското министерство (БСП), договорено между коалиционните партньори.


"Парите, които се правят от горско стопанство в България, са около 500 млн. лева годишно. Интерес са и дървата за огрев. Законът изисква общините да отговарят за процеса по снабдяване с дърва за огрев на местното население, но това го правят държавните горски стопанства, т.е. схемата се разширява, въвличат се вътре и горски служители, а това създава възможност за кадруване на кметовете в горските стопанства. Под натиска на кметове кръгът от фирми, които получават достъп до дървесината, се затваря до степен, че държавата губи два до три пъти от пазарната цена на дървесината“, посочи той. По думите му това облагодетелства фирми с политически протекции.


"Кражбите в горите са в резултат на политически схеми", заяви още Дунчев. Според него превръщането на Агенцията по горите в независима държавна агенция към министър-председателя ще даде възможност горите да бъдат опазвани като ресурс от първостепенна важност. "Досега то беше и все още е под шапката на министерството и земеделското лоби доведе до това горите да се управляват като картофена нива, а не като един от най-безценните ресурси", заяви той. По думите му има голям интерес да няма държавна агенция, защото без нея се улеснява политическото кадруване и натиска върху горската система.


"Няма пари за механизиран дърводобив, работниците бягат от гората, цените се държат ниски. Когато няма кой да добива дърва, те си стоят в гората. Вместо да спираме износа, трябва да си променим политиката. Затова е важно да има държавна агенция по горите, която да развива политики - как да стимулираме механизацията на дърводобива, да има достатъчно заплащане, да видим как тази дървесина да стига до българските преработватели. Износът ни балансира цените, ако затворим за вътрешния монопол ползването на дървесина, цените ще паднат още, от това дърводобивните фирми и горските стопанства ще губят още повече и ще печелят единствено дървопреработвателите в България", посочи още той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 23.01.2022 20:19

    Тогава защо сте ПРОТИВ забраната за изтос на дървесина?! Забренете износа и сечта ще спре на 80% щото в БГ нуждите са ограничени. Само, че мафиотите зад вас искат да секат и да изнасят, че да богатеят.

  • 001 Anonimen 23.01.2022 20:12

    Ако продължава като до сега, след десет години няма да има дърводобив ! Причина - няма да има дървета ! Няма и вода да има ! На опосканата територия и милион човеци ще са много !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей

Съвсем не лош ден

Съвсем не лош ден, макар че може би ще се наложи дълго