На днешното заседание на КПКОНПИ са образувани и две производства за конфликт на интереси и три проверки за установяване на несъвместимост на лица, заемащи висши публични длъжности.

Свързани новини

08.06.2022 14:56

КПКОНПИ установи за трети път конфликт на интереси за кмета на Красно село

Видян 934 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На свое заседание КПКОНПИ установи конфликт на интереси за кмета на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова, съобщават от пресцентъра на антикорупционния орган. 


 


Производството е започнало по сигнал. В качеството си на кмет Станиславова е сключила граждански договори с двама адвокати, включително и за участието им в постоянни комисии в Общината, за което им е било изплащано възнаграждение от общинския бюджет. В същото време тя ги е ангажирала да я консултират и представляват пред административни органи и съдилища и в лично качество. 


Административните производства и делата, по които същите са били ангажирани от нея в лично качество, са свързани с установените по-рано от КПКОНПИ два конфликта на интереси по отношение на Станиславова. 


Първият констатиран конфликт на интереси беше, че е определила сама себе си за ръководител на проект с европейски средства, определила е възнаграждението за себе си и е избрала екипа на проекта, а вторият е установен за това, че е ангажирала дъщеря си на трудов договор по същия проект - „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. 


 


В хода на проверката е установено, че на 15 септември 2021 г. Станиславова е подписала възлагателно писмо за консултация и представителство с единия от адвокатите, на следващия ден е подписала отчет за свършената от него работа, а на 21 септември 2021 г. е подписала платежно нареждане за изплащане за сметка на общинския бюджет на възнаграждение на адвоката, ангажиран със защитата й като частно лице.


 


По този начин тя е изпълнила състава от конфликта на интереси, като е упражнила правомощия по служба в свой частен интерес, който би могъл да повлияе върху обективното и безпристрастно изпълнение на правомощията или задълженията ѝ по служба.


 


За първият констатиран случай на конфликт на интереси на Станиславова КПКОНПИ ѝ наложи глоба в размер на 15 000 лв. и отнемане в полза на държавата на получената материална облага в размер на 9981, 46 лв. За сключения трудов договор с дъщеря ѝ е определена санкция от 5000 лв.


 


На днешното заседание на КПКОНПИ са образувани и две производства за конфликт на интереси и три проверки за установяване на несъвместимост на лица, заемащи висши публични длъжности.


 


Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За Росина Станиславова приетото решение на КПКОНПИ не е влязло в сила, отбелязват от антикорупционната комисия.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

скорпион