Свързани новини

22.04.2019 13:32

Козунаците масово с Е-та и палма, вместо яйца и масло

Видян 2147 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

И този Великден козунаците няма да са по-истински от предишни години, показват последните проверки на Активни потребители. Предпразничното проучване на организацията показва, че съставките от традиционната рецепта са заменени с изкуствени подобрители и заместители, така че този деликатес се превръща в чудо на индустриалната химия. Няма добри новини и за боята за яйца, която също както всяка година е с вредни съставки.



Средно в един козунак на пазара се влагат по 6 Е-та. В 11 от 16 проверени козунака на пазара липсва поне една от основните съставки в традиционната рецепта.


„Яйцата почти навсякъде се заместват от яйчен меланж, млякото – или със суроватка, или с палмово пасло и сухо мляко – това са доста по-евтини варианти и по този начин производителите изкуствено свалят цените”, казва пред Нова телевизия Сергей Иванов от Активни потребители.



Ако си мислите, че жълтеникавият цвят на козунака е от жълтъците, то се лъжете - цветът на липсващите яйца се постига с оцветители. За маслото също има евтино решение - палмова мазнина, обяснява диетологът Ипократис Пападиматракус. Всички емулгатори, ензими, антиоксиданти, киселинни регулатори, консерванти и оцветители целят да увеличават много срока на годност. Другият начин да се хитрува е да се пести времето за втасване, като козунакът се напълни с още химикали, ускоряващи този процес. „Самият процес е доста дълъг и сложен. В един козунак 500 грама влизат 2 яйца, 150 г захар, 100 мл мляко и трудът на един човек от 6 часа – няма как да излезе на цена 1.50 - 2 лв. с нормални продукти”, обяснява майстор на козунаци от малка пекарна в София.



Заместители на традиционните съставки в козунаците на пазара откриват при проверките си и от Агенцията по храните, но там са по-широко скроени по този въпрос и успокояват, че се използват Е-та, които са регулирани, а голяма част от тях дори били с естествен произход. „Не сме установявали забранени Е-та – влагат се определени добавки, които са допустими – като оцветители, като подсладители – това не е опасно, това не е забранено, това не е нарушение – но всеки потребител трябва да чете какво купува, за да е убеден и да знае какво съдържа храната”, коментира д-р Александрина Борисова от агенцията.



Разрешени Е-та властите откриват и в боите за яйца. Изследването върху няколко бои за яйца показа, че има изкуствени оцветители, но те са разрешени от европейското законодателство. Основно 4 оцветителя намираме – сънсет жълто – Е-110; татразин – Е-102,  азорубин – Е-122, и брилянт синьо – Е-133, съобщават от РЗИ-София. Често обаче в боите има и алергени като лактоза, консерванти и желатин.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на