Свързани новини

15.02.2019 14:52

Косово иска трибунал за военни престъпления за Сърбия

Видян 1432 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Държавната делегация на Косово финализира изготвянето на платформа за диалога със Сърбия, която все още трябва да бъде потвърдена от парламента на страната. Ако бъде одобрена от депутатите, платформата изключва преговорите за корекция на границите, задължава преговарящите да поискат от Сърбия да признае Косово, изисква отмяна на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, както и създаването на специален трибунал за военни престъпления, който да се занимава изключително с престъпления, извършени от Сърбия в Косово, пише електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express, предаде Фокус.


  Платформата, която определя принципите за диалога със Сърбия, постановява, че всяко споразумение, постигнато с Белград по време на диалога в Брюксел с посредничеството на ЕС, следва да бъде в съответствие с Конституцията на Република Косово и изключва дискусии относно размяната на територии.


Платформата, изготвена от преговорния екип на правителството на Косово, ще бъде предадена за одобрение на Парламента на Косово в петък. В този документ, наред с другото, се заявява, че целта на Косово е да получи признание от Сърбия чрез правно обвързващо споразумение. Друг от принципите в платформата за диалог е, че страните няма да влизат в диалог за подписване на частични споразумения до постигане на окончателно цялостно споразумение по всички открити въпроси. Според този документ окончателното правнообвързващо споразумение между Косово и Сърбия влиза в сила едва след като Сърбия признае Косово за независима държава и след организирането на референдум за споразумението в Косово и споразумението е ратифицирано от парламентите на Косово и Сърбия.


„Конституцията на Косово не е отворена за преговори“, се казва в документа. Преговорният екип на Косово иска също така да се насърчат правата на албанците, живеещи в Сърбия, в пълна реципрочност с правата на сръбската общност в Косово.


   Платформата предлага откриването на нови теми по време на диалога Прищина-Белград в Брюксел, като например репарациите за войната, въпроса за изчезналите лица, разглеждането на въпроса за жертвите на изнасилване и предлага създаването на трибунал за военни престъпления за разследване, съдебно преследване и опит за извършване на военни престъпления, извършени от Сърбия в Косово по време на конфликта през 1998-1999 г. Косово иска окончателното споразумение със Сърбия да бъде постигнато с посредничеството на ЕС и САЩ, които трябва да гарантират пълното изпълнение на споразумението.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

риби