01/02

Свързани новини

28.05.2018 18:00

Корупционна кирилица прикрива Кумгейт

Видян 3930 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Имената на стотици фирми са изписани неправилно в базата данни за усвояване на европейските фондове ИСУН 2020, посочва Биволъ. Така познатата от Кумгейт хасковска фирма Еко Традекс Груп е изписана в системата с латинско начално "E", което на практика я скрива от интернет търсачките.


Такава практика е позната като „корупционна кирилица“ и е начин за прикриване от публичност на обществени поръчки. За да се скрие дадена поръчка от потенциалната конкуренция на  предварително избрана фирма, в системата се въвежда обява, съдържаща латински букви. Така за провеждането на търга научава само  някоя конкретна фирма и кандидатства единствена.


Приближената до депутата от ГЕРБ Делян Добрев Еко Традекс Груп често бива облагодетелствана от подобни практики.  Преди година разследване на Биволъ установи, че тази фирма има спечелени обществени поръчки за 90 млн. лв. и е изпълнител по шест проекта, финансирани с европейски пари.


Освен Еко Традекс Груп може да се посочи и изписването на УМБАЛ Света Анна с латинско малко "е". С това изписване се идентифицират 150 обществени поръчки  за около 50 млн. лв. Те представляват близо 10% от сключените договори за доставки на болницата. Макар че няма доказателства за манипулации именно в тези търгове, самият факт на сгрешеното изписване би трябвало да заинтригува контролиращите органи.


За това кой, кога и как е спечелил дадена обществена поръчка може да се научи единните идентификационенни кодове (ЕИК), които са обект на публична информация. Експерти, които са работили със системите ИСУН и ИКАР (последната се ползва в ДФЗ) твърдят, че генерирането на списък на бенефициенти или изпълнители с ЕИК е въпрос на секунди.


Въпреки това, властта отказва да предостави списъците на бенефициенти и изпълнители на проекти, финансирани с еврофондове, съдържащи ЕИК. Системите ИСУН за предишния програмен период на оперативните програми и ИКАР на ДФЗ за сегашния период не показват ЕИК на фирмите. Случайно или не, именно там се откриват най-голям брой случаи на корупционна кирилица.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Това е научило в САЩ жълтото цигане и олигофренче.

RSS

Най-нови

Земетресение близо до Девин

Земетресение край Девин

Земетресение разлюля района близо до ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на вашите хоризонти

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на