Денков

Свързани новини

29.05.2023 18:12

Конституцията не предполага някой друг да дава съвети на НС дали да избере правителство: Денков

Видян 3883 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„България има нужда от стабилно правителство и работещ парламент. Проблемите могат да се решат само така. Не мисля, че Конституцията предполага някой друг да дава съвети на НС за това дали да избере правителство, или не”. Така кандидатът за премиер акад. Николай Денков коментира думите на президента Румен Радев при връчването на мандата на ПП-ДБ. Докато връчваше папката, Радев призова ПП-ДБ да „преосмислят изцяло целесъобразността от оползотворяването на мандата, който вече е дискредитиран".

Денков коментира и проверката на прокуратурата по сигнал за престъпления против републиката, базиран на записите от заседание на Националния съвет на ПП, които бяха разпространени от депутата Радостин Василев. „Тази проверка не ме притеснява, защото няма държавна измяна. Това са интерпретации, които нямат нищо общо с истината”, категоричен бе Денков.

Той подчерта, че преговорите за съставяне на кабинет с ГЕРБ-СДС все още не са размразени. „Днес не съм се чувал с Мария Габриел, а тя трябва да даде знак. Нека седнем на масата за преговори. Дотогава няма да коментирам състава на предложения от нас проектокабинет”, заяви кандидат-премиерът. И допълни: „Ако останалите кажат, че няма да участват в наш кабинет, нека опитат да реализират третия мандат”.

Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България", също направи коментар относно конфликта, свързан със службите за сигурност у нас. Според него трябва да се промени начинът за назначаване на ръководителите на българските служби, за да може те да работят с МС.

„Имам чувството, че г-н Радев е някак засегнат от това, че отдавна сме заявили, че имаме законопроекти, които ще внесем в НС за промяна на начина, по който се управляват службите за сигурност. Защото съгласно Конституцията, МС отговаря за сигурността и обществения ред в страната. Президентът няма касателство и отношение към тази тема, така че не е в реда на нещата да назначава шефовете на служби. А, тези, които са в момента, бяха назначени от Радев по предложение на неговото служебно правителство. Съгласно българското законодателство преди да бъде назначен, който и да било, особено за ръководител на някоя от българските служби, би трябвало да бъде проучен за надеждност, включително и към нашите партньори от НАТО. Не мога да разбера за какво национално предателство се говори. Ако едно лице заеме висша ръководна длъжност в службите за сигурност и в него нямат доверие нашите партньорски служби, той няма да получава надежда информация по каналите на съюзническите работи”, поясни Атанасов.

На въпрос във война ли са с президента, Атанас Атанасов отговори: "Няма да се стреляме. Може би за този дълъг период от време, в който парламентарната република буксува и се управлява от служебна власт, може би властта му се услади. Съгласно чл. 1 от конституцията България е парламентарна република и ние ще се борим за това да има редовна власт, излъчена от парламента".

След получаването на папката, казуса със записите пред журналисти коментира и Асен Василев.

"Законопроектите за службите бяха внесени в предишното НС и предвиждат ръководствата на службите да се определят от парламента, а не от президента или премиера еднолично. Това е изключително важно, за да може службите наистина да са на България, а не да служат на един или няколко човека. За да могат службите да получават информация, в тях трябва да има доверие и това доверие да е на нашите партньори", заяви съпредседателят на ПП.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 До Г-н Народно Събрание Денков 29.05.2023 18:44

    Защо решихте Г-н Денков, че Вие представлявате цялото Народно Събрание като сте само една парламентарна група която е с втори резултат с помощта на "алабала". Конституцията не забранява на Президента да дава съвети на политически партии и/или парламентарни групи и тяхно право е да не се съобразяват със съветите му.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак