Конгресменът от Уайоминг се съгласи, че Вашингтон трябва да определи "червена линия" за химическите оръжия в Украйна

Свързани новини

22.03.2022 09:37

Конгресмен предлага "червена линия" за намеса на САЩ в Украйна

Видян 2212 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Представителката на републиканците Лиз Чейни предложи "червена линия" за намеса в Украйна, като заяви, че използването на химическо оръжие трябва да предизвика отговор от страна на силите на САЩ и алианса на НАТО.


 


В разговор с Чък Тод от NBC конгресменът от Уайоминг се съгласи, че Вашингтон трябва да определи "червена линия" за химическите оръжия в Украйна, въпреки усилията на администрацията на Байдън да избегне пряко участие в конфликта поради опасения, че той може да предизвика трета световна война.


 


"Мисля, че ние на Запад, САЩ и НАТО, трябва да спрем да казваме на руснаците какво няма да направим", каза тя. "Трябва да сме наясно, че обмисляме всички варианти и че използването на химическо оръжие със сигурност би променило нашите изчисления. "



Пратеникът на Вашингтон в ООН Линда Томас-Грийнфийлд също заяви, че САЩ ще "реагират агресивно" на всяка употреба на химически оръжия по време на неотдавнашна среща със CNN, макар че спря да заплашва с въоръжена намеса.


 


Притиснат по въпроса в отделно интервю за NBC, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отказа да заеме по-ястребска позиция, като вместо това предупреди, че участието на Запада може да доведе до ескалация на конфликта в по-голяма и по-смъртоносна война.




Столтенберг заяви, че "всяка употреба на химическо оръжие би била явно и брутално нарушение на международното право", но допълни: "Трябва да действаме по начин, който да предотврати превръщането на този конфликт" в "пълноценна война между НАТО и Русия в Европа, а също така и с потенциалното пряко участие на САЩ, разбира се".


 


 


Москва обвинява украинското правителство, че е укрило програма за биологични оръжия, подкрепяна от Пентагона, но тези обвинения се отхвърлят както от Киев, така и от официални представители на САЩ. Макар че руските военни са публикували множество документи, в които се твърди, че е описана оръжейната програма, Томас-Грийнфийлд заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че Вашингтон не подкрепя никакви чуждестранни инициативи за биологично оръжие.




Вместо това Белият дом обвини Русия, че планира атака под "фалшив флаг" с използване на химически или биологични оръжия, след като в началото на февруари отправи подобни твърдения, че Москва ще пусне "фалшив видеозапис" на украинска атака, за да оправдае военни действия.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби