Украинските войски получават FGM-148 Javelins - американска преносима противотанкова ракета, предоставена от САЩ на Украйна.

Свързани новини

29.04.2022 09:34

Конгресът на САЩ одобри програма за въоръжаване на Украйна, подобна на тази от Втората световна война

Видян 2245 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Камарата на представителите на САЩ одобри законопроект, който премахва няколко ограничения за изпращане на оръжия в Украйна в условията на продължаващата война. Приетият по-рано този месец от Сената "Закон за заем за отбрана на демокрацията в Украйна" възражда програмата, която Вашингтон използваше за изпращане на военно оборудване на воюващите страни през Втората световна война, докато официално оставаше неутрален.




Окончателното гласуване в четвъртък следобед беше 417-10, като трима членове не гласуваха. Всички демократи гласуваха "за", а всички десет членове, които бяха против, бяха републиканци.


 


Законопроектът, внесен от сенатор Джон Корнин (R-Тексас), беше приет от Сената на 6 април, но доминираната от демократите Камара на представителите прекъсна двуседмичната си великденска ваканция, преди да се заеме с него.




С него Белият дом се упълномощава да "предостави назаем или на лизинг отбранителни продукти" на Украйна или на други "източноевропейски държави, засегнати от инвазията на Руската федерация в Украйна, за да подпомогне укрепването на отбранителните способности на тези държави и да защити цивилното им население от потенциална инвазия или продължаваща агресия".




Законопроектът на Корнин не създава нова програма, а по-скоро улеснява президента Джо Байдън да изпраща оръжия на Киев, като отменя ограниченията, наложени от два съществуващи закона, единият от които ограничава продължителността на помощта до 5 години.


 


Всичко това обаче зависи от това дали Украйна ще трябва да плати за "връщането, възстановяването и изплащането на отбранителните продукти, които са ѝ били предоставени назаем или на лизинг". Способността на Киев да извършва такива плащания е под въпрос, тъй като в момента украинското правителство иска от САЩ и ЕС по 7 млрд. долара на месец само за да продължи да плаща заплати и пенсии.




Законопроектът за заем е отделен от продължаващите усилия на САЩ да изпратят на Киев оръжия от складовете на Пентагона. Байдън вече е изразходвал почти 3,5 млрд. долара, разрешени от Конгреса за тази цел, и търси още средства. Въпреки това съществува риск той да бъде спрян, ако демократите настояват да го включат в своя план за финансиране на Covid-19, тъй като републиканците предупредиха, че ще подкрепят само самостоятелен законопроект.


 


 


"Все още не разполагаме с този механизъм", заяви във вторник пред репортери прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.



Първоначалната програма "заем" е въведена от президента Франклин Делано Рузвелт през март 1941 г. - девет месеца преди САЩ да влязат във Втората световна война - и възлиза на 50,1 милиарда долара (980 милиарда долара през 2022 г. ) до септември 1945 г. , когато програмата приключва.


 


 


По-голямата част от оръжията и оборудването отиват в Обединеното кралство (31,4 млрд. долара), 11,3 млрд. долара - в Съветския съюз, а други 7,4 млрд. долара - в други държави. Теоретично помощта трябваше да бъде изплатена или върната, но вместо това САЩ приеха наемането на военни бази в чужбина.


 


 


По-рано президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Конгреса допълнително финансиране в размер на 33 млрд. долара, за да подкрепи Украйна в продължаващия конфликт с Русия. Огромна част от огромния пакет е предназначена за допълнителна военна помощ и помощ в областта на сигурността, а останалата част ще бъде използвана за икономическа и хуманитарна помощ.




"Администрацията иска 20,4 млрд. долара допълнителна военна помощ за сигурността на Украйна и за усилията на САЩ за укрепване на европейската сигурност в сътрудничество с нашите съюзници от НАТО и други партньори в региона", се казва в изявление на Белия дом.



Представяйки пакета по време на речта си в Белия дом, Байдън заяви, че е "изключително важно" законодателите да го приемат. "Нуждаем се от този законопроект, за да подкрепим Украйна и нейната борба за свобода", каза той, признавайки, че цената не е "евтина". "Но отстъпването пред агресията ще струва по-скъпо, ако позволим това да се случи", подчерта той.




Американската администрация иска пакетът от помощи да бъде определен като спешен разход, за да не се налага да бъде компенсиран със съкращаване на други разходи. Освен огромния пакет от помощи за Украйна Байдън търси и нови правомощия за преследване на богати руснаци, които американската администрация смята за "олигарси".



Изпращам на Конгреса и цялостен пакет, който ще засили усилията ни да настаним (sic) руските олигарси и да се уверим, че ще им отнемем незаконно придобитите печалби. Ще ги настаним, ще изземем яхтите им, луксозните им домове, незаконно придобитите им печалби", заяви Байдън, борейки се със световната "клептокрация", за да опише тези богати руснаци, които ще бъдат обект на атака. "Това са лоши момчета", каза той накрая.




Ако бъдат разрешени, предложените правомощия ще позволят на американските власти да "рационализират процеса на конфискация на олигархични активи", да ги продават и да насочват приходите към Украйна.



От началото на конфликта в края на февруари само САЩ са предоставили на Украйна военна помощ в размер на над 3 млрд. долара. Съюзниците на Вашингтон също така предоставиха на Киев щедра икономическа и военна помощ, като някои западни официални лица, сред които британският премиер Борис Джонсън и висшият дипломат на ЕС Жозеп Борел, открито заявиха, че искат Украйна да победи Русия на бойното поле.





 Снимка: Efrem Lukatsky/The Associated Press


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.04.2022 23:02

    Ето къде ще отидат милиардите и самолетчетата на най-бедната и изчезваща нация в Европа. Пълна пародия...

RSS

Най-нови

Петър Петров

Възраждане се регистрира за вота в ЦИК

"Възраждане" се регистрира за вота 2 в 1 в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху