"Задачата на империята е да поставя нациите на второ място", обяви папата.

Свързани новини

10.03.2023 17:00

Конфликтът в Украйна се подхранва от империи: Папа Франциск

Видян 736 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия не е единствената "империя", чиито интереси са в основата на конфликта в Украйна, заяви папа Франциск в интервю за швейцарската телевизия RSI, което ще бъде публикувано в неделя. Откъси от интервюто бяха публикувани в петък от няколко италиански издания.

Запитан за продължаващия конфликт между Москва и Киев, папата отбеляза, че той е прераснал в "световна война", в която "всички велики сили са забъркани".


Полето на битката е Украйна. Всички се бият там. Това кара индустрията да мисли за оръжия", коментира папата.

Той спомена, че на втория ден след началото на военната офанзива на Русия срещу Украйна е отишъл в руското посолство и е предложил да замине за Москва, за да преговаря лично с президента Владимир Путин. Той обаче заяви, че външният министър Сергей Лавров му е казал, че "не е моментът".


Понтификът заяви, че Путин знае, че винаги има възможност да се преговаря за мир, но призна, че в украинския конфликт има "имперски интереси", и то "не само на Руската империя, но и на други империи"

"Задачата на империята е да поставя нациите на второ място", обяви папата.

Франциск неведнъж е призовавал за мирно прекратяване на военните действия, които обхванаха Украйна през последната година. Въпреки това, след като намекна, че конфликтът "може би по някакъв начин е бил провокиран или не е бил предотвратен" и че има "интерес от изпробване и продажба на оръжия", папата изтъкна, че не е поддръжник на Путин.


Би било опростенческо и погрешно да се каже подобно нещо", настоява Папата в интервю през юни и добавя: "Просто съм против превръщането на една сложна ситуация в разграничение между добри и лоши, без да се вземат предвид корените и личните интереси, които са много сложни"

Подобни забележки папата направи и в интервю за испанския вестник ABC през декември, в което също изказа предположение, че "войната се води, когато една империя започне да отслабва. И когато има оръжия, които трябва да се използват, тестват и продават. Залогът е голям. "


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби