Свързани новини

19.01.2022 09:51

Коя маска е най-добра за защита срещу COVID-19?

Видян 1685 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) заявиха, че американците трябва да носят възможно най-защитната маска, но не препоръчаха N95 или подобно покритие за лице, предаде Ройтерс.

Ето някои факти, които трябва да имате предвид при избора на маска:

КАКВО СА МАСКИТЕ N95?

Тези маски и техните международни "колеги", известни като KN95s и KF94s, често са направени от множество слоеве полипропилен, синтетично влакно. Те са проектирани да постигнат много плътно прилягане на лицето, с ремъци, които обикалят задната част на главата и ръбове, които образуват плътно уплътнение около носа и устата.

Респираторите N95, носени правилно, са проектирани да филтрират най-малко 95% от праховите частици във въздуха, предотвратявайки преминаването на нещо по-голямо от 3 микрона.

KN95 и KF94 са сертифицирани съответно в Китай и Южна Корея и предлагат подобна защита, като тази на маските N95. KF означава "корейски филтър" и показва 94% филтрация.

„Най-добрите маски са някаква версия на N95“, каза Ерик Тонер, старши учен по здравеопазване и инженерство на околната среда в Училището по обществено здраве на Bloomberg, Университет Джон Хопкинс. "N95s, KN95s и KF94s са функционално еквивалентни."

Маските с изпускателен клапан не предотвратяват разпространението на вируса сред други хора.

 ФАЛШИВИТЕ МАСКИ?

CDC изброява производителите на оторизирани маски N95 на уебсайта на агенцията си. Маските трябва да имат отпечатано лого на Националния институт за безопасност и здраве при работа (NIOSH) и номер на одобрение.

CDC предупреди, че около 60% от респираторите KN95, които тества през 2020 и 2021 г., са под стандартите.

ЗАЩО ДА СМЕНЯ МАСКАТА СИ СЕГА?

Тъй като вариантът Omicron води до толкова високи случаи на COVID-19, експертите казаха, че по-добрата маска ще помогне за предпазване от предаване.

CDC каза, че N95, одобрен от NIOSH, осигурява най-голяма защита. Добре прилягащите хирургически маски и маските KN95 предлагат следващата най-добра защита, следвани от платнени маски с няколко слоя. Маските от плат са най-малко ефективни, но могат да осигурят допълнителен слой защита, когато се носят върху хирургическа маска.

Някои платнени маски имат вградени джобове за филтър, който блокира малки частици, но те не са толкова ефективни и данните за употребата им са ограничени.

ЗА ПОВТОРНА УПОТРЕБА ЛИ СА?

CDC каза, че маските са предназначени за еднократна употреба, но могат да се използват повече от веднъж, когато има недостиг. Агенцията казва, че N95 не трябва да се използват повече от 5 пъти.

Д-р Грегъри Поланд, експерт по инфекциозни болести в клиниката Майо, заяви, че когато маската се намокри от издишване или пот, нейната ефикасност намалява и посъветва маските да се сменят през деня.

КОГА ДА НОСИМ N95?

CDC препоръчва на хората да обмислят носенето на N95, когато се


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне