Друг често срещан флавонол, кемпферолът, изглежда потиска растежа на раковите клетки, като същевременно запазва и защитава нормалните клетки. Добри източници на кемпферол са лукът, аспержите и горските плодове, но най-богатите растителни източници са спанакът, зелето и други зеленолистни зеленчуци, както и билки като лук, копър и естрагон.

 

Свързани новини

03.12.2022 08:11

Когнитивният упадък се забавя с флавоноли, сочи проучване

Видян 17468 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според ново проучване консумацията на повече флавоноли - антиоксиданти, съдържащи се в много зеленчуци, плодове, чай и вино, може да забави темпото на загуба на паметта.

Когнитивният показател на участниците в проучването, които са консумирали най-много флавоноли, е намалявал с 0,4 единици на десетилетие по-бавно от тези, които са консумирали най-малко флавоноли. Според проучването, публикувано в Neurology, медицинското списание на Американската академия по неврология, резултатите се запазват дори след коригиране на други фактори, които могат да повлияят на паметта, като възраст, пол и тютюнопушене.


"Вълнуващо е, че нашето проучване показва, че изборът на специфичен хранителен режим може да доведе до по-бавно влошаване на когнитивните способности", казва в изявление авторът на изследването д-р Томас Холанд, преподавател в катедрата по вътрешни болести в медицинския център на университета "Ръш" в Чикаго.

"Нещо толкова просто като яденето на повече плодове и зеленчуци и пиенето на повече чай е лесен начин хората да поемат активна роля в поддържането на здравето на мозъка си. "

Флавонолите са цитопротективни, което означава, че защитават клетките, включително невроните, така че е възможно да имат пряко въздействие върху познавателните способности, казва д-р Дейвид Кац, специалист по превантивна медицина и медицина на начина на живот и хранене, който не е участвал в проучването.
 
Според проучвания един от най-разпространените флавоноли - кверцетинът, е показал обещаващи резултати за намаляване на появата на колоректален рак и други видове рак. Най-голямо е съдържанието му в лук, а по-ниско - в броколи, боровинки, карфиол, къдраво зеле, праз, спанак и ягоди.


Друг често срещан флавонол, кемпферолът, изглежда потиска растежа на раковите клетки, като същевременно запазва и защитава нормалните клетки. Добри източници на кемпферол са лукът, аспержите и горските плодове, но най-богатите растителни източници са спанакът, зелето и други зеленолистни зеленчуци, както и билки като лук, копър и естрагон.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 04.12.2022 00:31

    Решение на Върховния административен съд на САЩ: Covid ваксините не са ваксини! Едва ли някой забеляза, че Робърт Ф. Кенеди младши спечели делото срещу всички фармацевтични лобисти. Ковид ваксините не са ваксини. В решението си Върховният съд потвърждава, че щетите, причинени от генните терапии на Covid mRNA, са непоправими. Тъй като Върховният съд е най-висшият съд в Съединените щати, няма повече обжалвания и всички възможности за обжалване са изчерпани. В първото си изявление Робърт Ф. Кенеди подчерта, че това е успех, който е възможен само благодарение на международното сътрудничество на голям брой юристи и учени.

  • 001 Anonimen 04.12.2022 00:29

    обаче пък се забързва от ковид течностите, наричани ваксини, статините, радиоактивната риба от всички морета и океани

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни