Свързани новини

16.03.2009 18:29

Кметството остана глухо за протеста на чистачите

Видян 1061 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 2000 души от „Новера“ са застрашени да останат без работа след като в петък-13 март, кметът Бойко Борисов едностранно прекрати договора с трите фирми на концесионера по чистотата в София. Това решение изведе на спонтанен протест пред общината вчера близо 1 000 чистачи. Вратите на кметството обаче останаха залостени за тях. Нито градоначалникът, нито някой от администрацията се срещна с хората, за да чуе исканията им - да запазят работните си места и да се поднови договорът на концесионера. „Това не е организиран протест“, каза за 19` говорителят на „Новера“ Димитър Димитров. Той потвърди, че „на този етап работниците получават заплатите си, няма уволнени, няма съкращения“. Евентуални стъпки в тази посока може да има след като юристите се запознаят внимателно и детайлно с мотивите на общината да прекрати договора, уточни Димитров. По думите му работниците протестират, защото прекратената концесия ги поставя в състояние на несигурност.


Според запознати работник на сметовоз взима чисто 500 лв. на месец, а шофьорите – 1 000 лв. Тези възнаграждения според тях са достатъчно основание те да не приемат предложенията от други фирми, защото обещанията им били „ден до пладне“.


Във връзка с думите на кмета, че „Новера” няма да си прибира кофите за боклук от фирмата казаха, че това е заради изричната забрана на прокуратурата и те я изпълняват стриктно. Въпросът обаче стои открит в бъдеще. Концесионерът е категоричен, че няма да се раздели и с камионите-сметовози. „Видя се, че камионите на 10 фирми не могат да ни заместят“, коментира Димитров. На ден колите на „Новера“ извозват 1 100 тона отпадъци. В кризисните дни с общи усилия другите чистачи извозваха по 670 тона, разликата от 430 тона смет просто остана по улиците, отбеляза той.


Говорителят на „Новера“ обясни, че в момента фирмата е завела иск за 49 млн. лв. за забавени индексации. Цените не били коригирани съобразно инфлацията от 2004 г. въпреки официалните заявки за това. Какъв ще е искът за предсрочното прекратяване от там още не казват. Както вече писахме, според общинският съветник от БСП Георги Кадиев преждевременният развод с концесионера ще струва на кметството поне 50 млн. лв.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

козирог

Направете разтоварващ режим и почистете дома си

Ако досега сте отлагали да свършите някаква работа,