САЩ са изолирани, въпреки ухажването им към Токаев. Казахстан е лидер на останалите екссъветски републики - "станове", и е възлова страна в евразийския енергиен,икономически и военен пъзел и съюз на Москва и Пекин.

Свързани новини

30.11.2022 09:42

Китайско-руски енергофорум бележи големи ръстове

Видян 1372 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стокооборотът на КНР и Русия още тази година ще наближи $200 млрд. - очакват се 190 млрд., стана ясно по време на реализирания по идея на Си Дзинпин енергофорум на 2-те страни. Ръстът на обема в износа на ток от Москва за Пекин е 33%, 23% е скокът при въглищата, 9,5% - при петрола и около 7% при газа по данни, изнесени от шефа на гиганта Роснефт и екс вицепремиер Игор Сечин, цитиран от interes.bg.


Става въпрос за количества, в пари бумът е още по-голям - 64% по данни на ресорния вицепремиер Новак, потвърдени от китайски му колега зам.-председател на Държавния съвет, също присъстващ на форума. Договорените от КНР обеми руско тръбно синьо гориво в следващите години са над 1,5 трлн.куб.м или цялото 10-г. потребление на ЕС, който продължава да го внася по различни пътища. Обемът им се вдига до 100 млрд.кубика годишно.


Отделно има контракти и за втечнен газ от Кремъл. В същия ден Си е доволен от победата на прокитайската срещу проамериканската партия на местните избори в Тайван. Тя победи и в столицата Тайпе, където кмет стана внукът на ген. Чанкайшъ.
Лидерът на ККП се радва също, че РФ,КНР и Средна Азия бяха посочени като приоритети за Казахстан при първата визита на новоизбрания със 7-г. мандат президент Токаев, направена в Москва. Важното изявление бе изреченоо на личната му среща с Путин. Турция, която досега силно влияеше на политиката в Астана, отпада от уравнението.


САЩ са изолирани, въпреки ухажването им към Токаев. Казахстан е лидер на останалите екссъветски републики - "станове", и е възлова страна в евразийския енергиен,икономически и военен пъзел и съюз на Москва и Пекин.


Пламен Валентинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

козирог