02.08.2022 11:08

Китай започна нови военни учения край Тайван

Видян 1276 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китай започна мащабни военни учения точно преди предполагаемата визита на председателя на Камерата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван. Най-напред бяха проведени учения с бойна стрелба в Тайванския пролив, Южно-Китайско море. А от днес започват учения в северо-източната част на остров Хайнан. Отменени бяха и всички полети от област Фуцян, който се намира само на 150 км от Тайван и е потенциален плацдарм за атака.


 


Председателят на Камерата на представителите на САЩ Нанси Пелоси ще пристигне в Тайван днес около 17 ч., съобщиха местните медии. В делегацията са включени и 5 конгресмена. Пелоси вече е в Малайзия, откъдето се очаква да отпътува за Тайван. Японски източници на WSJ обаче се съмняват, че Пелоси ще остане да пренощува по време на посещението си в Тайван, но тя „със сигурност ще дойде“


Посещението на Пелоси повиши рязко напрежението между САЩ и Китай. 


Във вторник вечерта пратеникът на Китай в ООН каза, че посещението й ще подкопае отношенията между Пекин и Вашингтон и че САЩ трябва да разберат, че тази визита ще има последствия.


Министерството на отбраната на самоуправляващия се Тайван повиши равнището на бойна готовност на своите сили от тази сутрин, съобщи Ройтерс, като цитира централната новинарска агенция на острова.


"Председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси има правото да посети Тайван, Вашингтон няма да позволи да бъде сплашен", заяви Белият дом, цитиран от Ройтерс. Според американското президентство през идните дни се очаква ескалация на реакцията на Пекин.


Китай може да предприеме изстрелване на ракети в близост до Тайван, мащабни военновъздушни или военноморски дейности, или да предяви нови "неверни правни твърдения", като изявлението на китайските власти, че Тайванският проток не е международен морски път, заяви Джон Кърби, говорител на Белия дом по националната сигурност.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец