Съобщава се, че САЩ и техните съюзници са замразили около 300 милиарда долара от руските валутни резерви и още милиарди, притежавани от физически и юридически лица.

Свързани новини

26.11.2022 08:11

Китай тайно трупа злато

Видян 6980 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според стратези, цитирани от японския бизнес всекидневник Nikkei Asia, централните банки по света са увеличили покупките си на злато, след като тази година активите на Русия в чужбина бяха замразени по силата на санкции.

Съобщава се, че САЩ и техните съюзници са замразили около 300 милиарда долара от руските валутни резерви и още милиарди, притежавани от физически и юридически лица.

Според данните, публикувани в ноемврийския доклад на Световния съвет по златото, покупките на злато от страна на регулаторните органи са се увеличили повече от четири пъти през периода юли-септември и са достигнали общо 399,3 тона.


Цифрата бележи драстичен скок спрямо 186 тона, регистрирани през предходното тримесечие, и 87,7 тона през първото тримесечие на тази година. В същото време общият брой от началото на годината досега е надминал всяка пълна година от 1967 г. насам.

Емин Юрумазу, базиран в Япония икономист от Турция, заяви пред медиите, че "антизападните държави се стремят да натрупат златни наличности", след като са видели как активите на Русия в чужбина са били замразени като част от санкциите.


Преди това централните банки на Турция, Узбекистан и Индия заявиха, че са закупили съответно 31,2 тона, 26,1 тона и 17,5 тона. Понастоящем не е ясно кои държави са закупили останалата част от общо 300 тона.

Според Коичиро Камей, финансов анализатор и анализатор на благородни метали, цитиран от агенцията, може да се очакват някои неидентифицирани покупки, но неуточнена част от тях "в такъв размер е нечувана".

"Китай вероятно е закупил значително количество злато от Русия", заяви пазарният анализатор и бивш директор за Япония на Световния съвет по златото Ицуо Тошима. Той обясни, че Китайската народна банка вероятно е закупила част от златните наличности на Централната банка на Русия, възлизащи на над 2000 тона.


Анализаторът отбеляза, че това е типично поведение за китайския паричен регулатор, който не е оповестявал никакви покупки на злато от 2009 до 2015 г. , а след това е съобщил, че е увеличил резервите си с 600 тона. От 2019 г. насам Китайската народна банка не е публикувала нови доклади за покупките на злато.

Манията за изкупуване на злато е част от новите опити на централните банки да защитят активите си, като намалят експозицията си към щатския долар. Китай е доминираща сила в настоящата тенденция на дедоларизация. По данни на Министерството на финансите на САЩ между март и октомври страната е продала американски облигации на стойност 121,2 млрд. долара.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 26.11.2022 10:08

    Китай отдавна го натрупа, и то много.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания, за публични