Членове на военноморските сили на Камбоджа във военноморската база Реам на 26 юли 2019 г. (Heng Sinith/AP)

Свързани новини

07.06.2022 14:37

Китай тайно изгражда военноморско съоръжение в Камбоджа: Washington Post

Видян 1851 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китай изгражда военноморска база за своите военни в Камбоджа, като Пекин и Пном Пен полагат големи усилия да прикрият операцията, съобщи в понеделник Washington Post, позовавайки се на западни служители.




Съоръжението, заемащо част от военноморската база Ream в Камбоджа на Тайландския залив, ще се превърне в едва втория чуждестранен пост на Китай след откриването на база в източноафриканската държава Джибути през 2017 г. , твърди западен служител, който говори при условие за анонимност.


 


Съобщава се, че базата е разположена на запад от Южнокитайско море, където Пекин има припокриващи се териториални претенции с няколко държави. Според източника тя ще може да приема големи военни кораби.




Ръководството в Пекин смята "Индо-Тихоокеанския регион за законна и историческа сфера на влияние на Китай", цитира се един от служителите. "Те разглеждат възхода на Китай там като част от глобалната тенденция към многополюсен свят, в който големите сили все по-силно отстояват интересите си в предполагаемата си сфера на влияние. "




"По същество Китай иска да стане толкова могъщ, че регионът да се подчини на китайското лидерство, вместо да понесе последствията", допълва източникът.


 


 


The Post пише, че церемонията по полагането на основите на военноморската база в Реам ще се състои в четвъртък, като според източници Пекин ще потвърди участието си в разширяването на съоръжението в Камбоджа по време на събитието, но ще запази мълчание относно плановете то да бъде използвано от китайските военни.


 


Сделката за изграждане на нови структури в базата е финализирана през 2020 г. , като в нея се предвижда китайските военни да ползват "изключително северната част на базата, а присъствието им да остане скрито", казва втори служител пред вестника.


 


 


За да се запази тайната, на чуждестранните делегации, които посещават военноморската база Реам, е разрешен достъп само до определен брой места в комплекса, а китайските военнослужещи там са облечени в камбоджански униформи или цивилни дрехи, за да не предизвикат подозрения, твърди източникът.




"Това, което видяхме с течение на времето, е много ясен и последователен модел на опити за замазване и скриване както на крайната цел, така и на степента на китайското военно участие", заяви служителят. "Ключовото нещо тук е изключителното използване на съоръжението от страна на [Китайската народноосвободителна армия] и едностранното създаване на военна база в друга държава. "




Пекин и Пном Пен се опитват да запазят проекта в тайна поради опасения от ответни реакции в Камбоджа, тъй като конституцията на страната от Югоизточна Азия забранява разполагането на военни бази на други държави, казва служителят.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

риби

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено силни днес

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено