Министерството на външните работи на Китай нападна държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, че "клевети страната", след като той призова за действия за балансиране на нарастващото глобално влияние на Пекин.

Свързани новини

28.05.2022 07:00

Китай се изправи срещу държавния секретар на САЩ

Видян 9832 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на външните работи на Китай нападна държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, че "клевети страната", след като той призова за действия за балансиране на нарастващото глобално влияние на Пекин.


Ден по-рано Блинкен направи 45-минутно обръщение, в което изрази загриженост относно "намерението на Китай да промени международния ред", което някои нарекоха най-изчерпателното изявление по отношение на Китай от страна на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън.


"Китай е единствената страна, която има намерение да промени международния ред и все повече разполага с икономическа, дипломатическа, военна и технологична мощ, за да го направи", казва Блинкен.


"Визията на Пекин би ни отдалечила от универсалните ценности, които поддържат толкова много от световния прогрес през последните 75 години", добави той и призова международната общност да защити статуквото и да подходи към отношенията с Пекин "с повече реализъм".



Той също така обвини Пекин, че повишава напрежението по отношение на Тайван, обвинявайки Китай, че "прекъсва отношенията на Тайван с държавите по света и му пречи да участва в международни организации".


Речта на Блинкен "разпространява невярна информация, преувеличава заплахата от Китай, намесва се във вътрешните работи на Китай и очерня вътрешната и външната политика на страната", заяви говорителят на китайското министерство Ван Уенбин на редовна пресконференция.


Ван добави, че Китай "категорично се противопоставя" на обръщението на Блинкен и че то показва желанието на Вашингтон да "ограничи и потисне развитието на Китай и да запази хегемонията и властта на САЩ"


По-рано тази седмица Джо Байдън направи неочаквано изявление, че САЩ ще се намесят с военна сила в случай на китайско нахлуване в Тайван, което предизвика ужаса и възмущението на китайските служители. Изявлението обаче бързо беше коригирано от редица американски служители, които настояха, че думите на президента не представляват промяна в дългогодишното признаване от страна на САЩ на политиката "Един Китай", която утвърждава суверенитета на Китай над Тайван.


В обръщението си в четвъртък Блинкен отново се опита да разясни изявлението на Байдън и повтори, че САЩ не признават островната държава за независима и изрази надежда, че разногласията между Тайван и Китай ще бъдат "разрешени с мирни средства".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби