"САЩ се намесват във вътрешните работи на Китай и подкопават суверенитета и интересите на Китай в областта на сигурността, като продават оръжия на Тайван", написа Лиу в Туитър.

Свързани новини

04.09.2022 09:22

Китай предупреди за "контрамерки", след като САЩ одобриха продажбата на оръжия на Тайван за 1,1 млрд. долара

Видян 3321 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китай предупреди Съединените щати, че ще предприеме "контрамерки", след като администрацията на Байдън одобри продажби на оръжие за Тайван на стойност над 1,1 млрд. долара.


Говорителят на китайското посолство Лиу Пенгю заяви в събота, че Китай е "твърдо против" продажбите, които "сериозно застрашават отношенията между Китай и САЩ и мира и стабилността в Тайванския проток", и призова Вашингтон "незабавно да ги отмени".


Коментарите на Лиу в Twitter дойдоха, след като в петък администрацията на Байдън официално уведоми Конгреса за предложените продажби, които включват до 60 противокорабни ракети и до 100 ракети "въздух-въздух".

 
Държавният департамент заяви, че продажбите са в съответствие с дългогодишната политика на САЩ за предоставяне на отбранителни оръжия на острова и определи "бързото предоставяне" на такива оръжия като "от съществено значение за сигурността на Тайван"


Китай обаче обвини САЩ, че се намесват в това, което смята за свои вътрешни работи.


Китайската комунистическа партия твърди, че Тайван, самоуправляваща се демокрация, е част от нейната територия, въпреки че никога не го е управлявала, и отдавна се е зарекла да "обедини" острова с континенталната част на Китай, ако е необходимо, със сила.


"САЩ се намесват във вътрешните работи на Китай и подкопават суверенитета и интересите на Китай в областта на сигурността, като продават оръжия на Тайван", написа Лиу в Туитър.

 
"Това изпраща погрешни сигнали към сепаратистките сили за "независимост на Тайван" и сериозно застрашава отношенията между Китай и САЩ, както и мира и стабилността в Тайванския проток", каза Лиу.


Той призова САЩ да "спазват ангажиментите си по отношение на принципа за един Китай" и завърши поредицата си от туитове, като заяви, че Тайван е "неотменима част от китайската територия" и предупреди, че Китай "решително ще предприеме законни и необходими контрамерки".

 
 
 
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху