Свързани новини

07.04.2021 21:14

Кьовеши окончателно отхвърли 4 от 10-те предложения за български европрокурори

Видян 5204 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Ръководената от румънката Лаура Кьовеши Европейска прокуратура окончателно отхвърли четирима от седмината български кандидати за институцията, за които в началото на март поиска допълнителна информация. Те „не отговарят на всички критерии за допустимост“, става ясно от кратко официално съобщение, публикувано в сряда вечерта, предаде Свободна Европа.
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) излъчи в средата на февруари десетима кандидати за български делегирани прокурори в новия европейски разследащ орган след изслушване на общо 31 явили се желаещи. Четирима от първоначално подалите заявления се отказаха още преди изслушването.
Впоследствие Европейската прокуратурата изпрати до София официално писмо, с което поиска допълнителна информация за седмина от тях. Това провокира учудване сред мнозинството от членовете на Прокурорската колегия на ВСС, но те все пак предоставиха поисканата информация. Каква точно е тя обаче не беше обявено, защото по думите на главния прокурор Иван Гешев има конфиденциален характер.
Тогава началникът на кабинета на Кьовеши Милан Ярон коментира пред онлайн изданието EURACTIV, че „това е ясен знак, че не сме доволни от предложените кандидатури“. По думите му „в писмото на Европейския прокурор се казва ясно, че българската страна трябва да номинира хора със съответния опит и отговарящи на всички изисквания за независимост и морален интегритет“.
Две седмици по-късно Лаура Кьовеши обясни лично забележките на институцията към седмината български кандидатури по време на онлайн съвещание с участието на нашата представителка в Колегията на Европрокуратурата Теодора Георгиева.
Сега става ясно, че трима от тях все пак са одобрени за работата. Това са Светлана Шопова-Колева от Софийската градска прокуратура, Димитър Беличев от Пловдивската окръжна прокуратура и Бойко Калфин от Окръжната прокуратура в Кюстендил, съобщава Медиапул. Имената на отхвърлените кандидати не се споменават.
Европейската прокуратура е независим орган на Европейския съюз, чиято цел е да разследва и да обвинява пред съда заподозрени за престъпления, свързани с европейския бюджет. Става дума за измами, корупция и трансгранични операции за източване на ДДС на стойност над 10 млн. евро. Досега тези престъпления можеха да бъдат преследвани само от националните прокуратури на 27-те страни членки.
Всяка от 22-те държави в ЕС, подкрепили създаването на новия разследващ орган, номинира свои делегирани прокурори, които продължават да работят в съответната страна, но вече са и под ръководството на Кьовеши.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 09.04.2021 11:04

    Подтекстът е, че Гешев е зависим, каквито са и кандидатурите му. Вероятно и това е причината да се засели в Резиденция Бояна, което е прецедент и цинизъм, което далеч по-ерудирани и компетентни хора от него не са си позволявали

  • 001 Anonimen 07.04.2021 22:38

    Щом Гешев ги е посочил колко да са независими?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне