Свързани новини

16.03.2021 21:26

Кьовеши лично обясни на ВСС защо ни връща 70% от кандидатите за службата й

Видян 8644 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е провела онлайн заседание с Прокурорската колегия на българския Висш съдебен съвет заради седмината кандидати, излъчени от него да работят за европрокуратурата на местна почва, за които Люксембург има допълнителни въпроси, пише Сега. В срещата са участвали и заместниците на Кьовеши Данило Чекарели и Андрес Ритер, както и българският представител в Европейската прокуратура Теодора Георгиева. За събитието съобщиха едновременно европрокуратурата и ВСС.
Казусът с неодобрените седем от 10 български предложения се появи преди 2 седмици, когато стана ясно, че европейската прокуратура не иска за нея да работят прокурори без опит, следователи, които не са пледирали пред съд, както и съдии. Точно такива са 7 от пратените от прокурорската колегия номинации.
Кьовеши е обяснила на членовете на ВСС, че е създадена работна група за разглеждане на всички документи, предоставени във връзка с кандидатите: автобиография; актуална кадрова справка; служебна бележка за стажа им и т.н. Тази работна група подпомага европейския главен прокурор при нейната оценка за съответствието на кандидатите с критериите за допустимост и професионалната квалификация и има възможността да покани кандидатите за интервю, са казва в съобщението.
Така всъщност става ясно, че възpaжeниятa на Кьовеши не са преодолени, макар и миналата седмица прокурорската колегия да прати отговори на европрокурора. Спopeд пpaвилaтa нa институцията, ĸoгaтo и дoпълнитeлнaтa инфopмaция за кандидатите нe yдoвлeтвopявa eвpoпeйcĸия глaвeн пpoĸypop, ce фopмиpa paбoтнa гpyпa, ĸoятo иcĸa oщe cвeдeния или мoжe дa пoĸaни cпopнитe ĸaндидaти нa интepвю, пpeди дa пpeдcтaви мoтивиpaнoтo cи cтaнoвищe нa Kьoвeши, разяснява Де факто.
Миналата сряда прокурорската колегия обсъди възраженията на Кьовеши и отговорите си до нея. Те обаче бяха засекретени, тъй като били конфиденциални.



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Whitestar 18.03.2021 11:08

    Вероятно е по-адекватно да Ви обясни, че в България се извършват углавни конституционни престъпления, пред очите на полицията, следователите, съдиите и адвокатите! А в същото време е остановила трайна липса на достъп до съдебна система и полиция за своите граждани! Също би било добре да им обясни, че законите в държавата важат за всички, не само за мутрите и грабителите на Родината!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!