Картата изглежда представя Велика Унгария като част от Австро-Унгарската империя, която е победена в Първата световна война. Той включва и части от Румъния, Словакия, Сърбия, Австрия, Хърватия и Словения.

Свързани новини

23.11.2022 13:24

Киев се възмути, след като шал на Виктор Орбан показва Западна Украйна като част от Унгария

Видян 1755 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Украйна настоява за извинение от Унгария, след като министър-председателят Виктор Орбан беше видян да носи шал, на който изглеждаше, че на картата на Унгария са изобразени части от Западна Украйна, предаде CNN.

Орбан беше сниман в Instagram с шал, който носеше по време на футболния мач между Гърция и Унгария в неделя.

Унгарският посланик в Украйна Ищван Игяр е бил извикан във вторник в украинското Министерство на външните работи, където му е било казано, че инцидентът е "неприемлив", се казва в изявление на министерството.


"Вниманието на унгарския дипломат беше насочено към факта, че подобни действия не допринасят за развитието на добросъседските отношения между Украйна и Унгария", заяви говорителят на МВнР Олег Николенко. "Беше подчертано, че Украйна очаква извинение за този инцидент и се надява, че в бъдеще унгарската страна ще се въздържа от стъпки, които могат да се разглеждат като неуважение към териториалната цялост на нашата държава. "


Картата изглежда представя Велика Унгария като част от Австро-Унгарската империя, която е победена в Първата световна война. Той включва и части от Румъния, Словакия, Сърбия, Австрия, Хърватия и Словения.

Румънският член на Европейския парламент Алин Митута нарече това "безотговорна постъпка" на Орбан.

"Това е ревизионистичен жест, който поставя Орбан редом с [руския президент Владимир] Путин, който също мечтае за промени в границите. Той трябва да бъде санкциониран и изолиран от лидерите на ЕС по време на Европейския съвет", заяви Митута в Twitter.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец