03.08.2022 13:08

КЕВР: Предложената цена на природния газ не може да се промени съществено

Видян 1215 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Откритото заседание за утвърждаване на новата цена на природния газ ще се проведе от 9 август, но не по-късно от 12 август, КЕВР ще се произнесе с решение на предложението на "Булгаргаз" за увеличаване на цената с 60%. Това обяви председателят на КЕВР Иван Иванов на брифинг.

Към момента не може да се промени тази цена съществено, уточни той и поясни, че ще бъдат направени проверки на всички документи на заявлението на "Булгаргаз". Нашите правомощия са в две насоки - да проверим дали заявлението в съответствие с дългосрочен договор, в случая единствено с Азербейджан, както и дали е спазено нормативната уредба и законодателство, обясни шефът на регулатора.



Изключително тежката ситуация с цените на природния газ активира КЕВР да потърси нормативни промени, които преди всичко да гарантират, че общественият доставчик "Булгаргаз" на принципа на минимални разходи за доставки на природния газ ще осигури тези количества за регулирания пазар. Регулираният пазар съдържа два сегмента - газоразпределителните дружества и топлофикациите, които имат лиценз на топлинна енергия, разясни още Иванов.

Днес ръководството на КЕВР ще направи среща със служебния министър на енергетиката, за да се потърсят последващи действия, за да се търсят решения за облекчаване на потребителите на природен газ. Особено важно е да се въведе максимално бързо експлоатацията на интерконектора Комотини - Стара Загора, тъй като това ще доведе до намаляване на цената на природния газ - първото от доста месеци насам, прогнозира Иванов.

Той обяви, че няма информация за възобновяване на разговорите с "Газпром".


На 1 юли влязоха в сила както на електрическата, така и на топлинната енергия, като тези цени ще се запазят поне до 1 януари следващата година, увери Иванов.

Той призова да се направят дългосрочни договори за доставки на природен газ, които ще доведат до спокойствие на битовите и небитовите потребители.

"В този месец има сегмент втечнен природен газ - цената е безспорно по-висока от тази на дългосрочните договори на природен газ. Щях да съм много благодарен, ако това, което каза г-жа Лена Бориславова можеше да се сбъдне - но не може. Няма държава, която да може да си доставя газ по този начин на 3-4 пъти по-евтини цени", посочи още председателят на КЕВР.

Освен това Иван Иванов прогнозира, че няма да се върви към възобновяване на доставките на "Газпром" . "След 2 години енергийната карта на Европа ще е коренна различна. Тази зима ще е трудна за цяла Европа - и за бизнеса, и за потребителите, но бъдете сигурни, че ще се стигне до тази цел", прогнозира шефът на КЕВР.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

везни