В самата ДБ имаше такива въртележки на предишните избори, поради противоборствата между трите елемента в Обединението: Демократи за Силна България, Да, България и Зеленото движение.

Свързани новини

07.02.2023 17:21

Кавги за листи при Доброто: дават 2-ри места за ДБ, които лесно се превъртат с преференции

Видян 8107 пъти | Коментари 6
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Силите на Доброто вече влизат в разпри за разпределението на местата в общите листи. ПП и ДБ трудно се разбират кому какво да се падне. На повечето места, следвайки пропорцията от последните избори, според която Промяната има 3,5 пъти повече тежест от демократите, на досегашната десница се дават предимно втори позиции. А те лесно се превъртат, защото могат да бъдат така превъртени през преференции, че вторият да се окаже пети или шести и да не влезе изобщо в парламента.


В самата ДБ имаше такива въртележки на предишните избори, поради противоборствата между трите елемента в Обединението: Демократи за Силна България, Да, България и Зеленото движение.


Христоматийни са примерите в София, откъдето не можа да се класира даже лидерът и единствен вицепремиер от квотата на ДБ в последното редовно правителство Борислав Сандов.


Друг такъв пример се оказа заместник-председателката и шеф на женската организация на ДБ Кристина Петкова, добър юрист, чиято втора позиция в листата в най-щедрия на мандати 23-ти МИР беше изтъргувана срещу отказ на традиционната първа позиция там на лидера на костовата партия генерал Атанас Атанасов.


Въпреки неговия жест да се откаже от сигурното първо място, за да влезе като втора неговата „дясна ръка”, вътрешните борби изтикаха на преден план хора, които надцакаха политическата кандидатура посредством щедро финансирани незнайно как и откъде кампании за набиране на лични преференции. Така я превъртяха.
Вместо добрия юрист, каквито почти няма в парламента не само в редовете на ДБ, а и изобщо, та качеството на законите, които се изработват е видимо, в Народното събрание влязоха всякакви странни птици като блогъри без реална квалификация и професия, икономисти, които никога не са работили реално в икономиката и т.н.
Същото се разигра и в другите многомандатни избирателни райони при ДБ, както вече сме описвали с конкретни примери в 19 минути.  


При такива усложнени отношения в изглеждащата доста единна ДБ, можем да си представим какво ще се случи, когато към нейните 3 елемента и техните претенции, бъдат прибавени поне 3-те елемента на Продължаваме промяната в листите. Какво имаме предвид? Едното течение там е на Кирил Петков и Асен Василев, които покрай Лена Бориславова поразделиха на две групите вътре в партията си, а напоследък се говори, че там се е появила и фракцийка на Лорер. Другото течение са досегашните мандатоносители, някои от които – като Настимир Ананиев например, вече имат опит в надиграването с преференции и като депутати от някогашния Реформаторски блок. Още се помни как на изборите през 2014 г. даже и публично тогавашният пиар на ДСБ и сегашен на ПП Найо Тицин агитираше във ФБ да се направи всичко възможно от 23-ти МИР в София да не влезе точно Настимир Ананиев. И генерал Атанас Атанасов направи каквото можа – избра да ползва този мандат в парламента, вместо от другата листа, от която можеше да влезе в състава му.


Въпреки това обаче, Настимир Ананиев не само влезе в НС и стана депутат, а след оттеглянето на доверието на ДСБ и Христо Иванов от кабинета Борисов 2, в който сегашната десница беше коалиционен партньор на ГЕРБ, той остана да крепи докрай правителството, заедно с Антони Тренчев – тогава син депутат от мнозинството с Борисов, а сега негов върл противник в ролята на собственик на NEXO, каквото и да е това. Както и крупен дарител точно на ДБ през своите служители, осигурили в края на годината пожертвования за десницата в размер на половината си БРУТЕН годишен доход, което е голям смях, разбира се.


Третата река в ПП са отцепниците от Слави Трифонов, които досега държаха сериозни позиции в групата на Промяната. Особено бившият министър Василев и съдружникът на депутатка от ГЕРБ Иво Атанасов, дългогодишният юрист и съдружник на ковчежника на небезизвестния дубайски висаджия Таки и



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 006 Anonimen 12.02.2023 16:12

    Не виждам какво има да го мислят, при положение, че те нямат никаква изгода от коалиция и ако има такава, то тя ще е по милост, за да спасят ДБ и да им дадат възможност да са още малко време във властта. Не виждам и защо да си делят управлението и да се съобразяват с ДБ от добро сърце.

  • 005 Васил 09.02.2023 21:06

    ДБ не заслужават и последно място с тяхната пасивност!

  • 004 потенциални затворници 08.02.2023 15:58

    Добро си правят на тях, на всички останали само вреда. Още не са дали отчет на суверена къде отидоха 9 милиарда за няколко дни през декември. Чудно е, че тези престъпници и крадци вместо в затвора са на свобода, че и искат пак да крадат в особено големи р-ри

  • 003 KALISTE 08.02.2023 14:58

    ДБ е партията на въртележките

  • 002 Весо 08.02.2023 11:56

    Тия ако са Доброто, аз съм трамвай, направо самолет.

  • 001 Anonimen 08.02.2023 11:38

    Чета и изпитвам огромна удовлетвореност от прочетеното.Тази сбирщина от безродници, "бивши комунисти" и лумпени които се самопровъзгласиха за ДОБРОТО, така са се захапали още от сега, така са затънали в собствените си лайна, че е истинска наслада да ги гледаш как се джвкат.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Съвсем не лош ден

Съвсем не лош ден, макар че може би ще се наложи дълго