България няма претенции как се самоопределя една част от македонското общество, но това самоопределяне не може да става за сметка на присвояване на части от българската история и идентичност. Освен това, в бившата югорепублика има и немалко хора, които определят себе си като българи, а езика си като български и това тяхно право не може да бъде отричано и потискано. Това е подчертал вицепремиерът Красимир Каракачанов на специалния пратеник на Северна Македония проф. Владо Бучковски, съобщават от пресцентъра на МО.


Разговорите идват след българското вето за началото на преговорите за членство в ЕС на западната ни съседка. Тези действия бяха определени от Скопие като „геостратегическа грешка“, а днес външното ни министерство отговори, че македонците не могат да получат подкрепа за „тоталитарен исторически наратив“ и при лансиране на „манипулативна теза“, прикриваща липсата на прогрес по двустранните въпроси.


„След повече от 30 години системна подкрепа за Македония от страна на България, намерила конкретен израз в дипломатическа, финансова и военнотехническа подкрепа, българският народ недоумява защо се води такава ожесточена антибългарска кампания срещу една приятелска страна“, е посочил Каракачанов.