Свързани новини

04.04.2014 14:03

Кандидатът за евродепутат Достена Лаверн получи подкрепа от интелектуалци

Видян 1334 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кандидатът за евродепутат от листата на Коалиция за България Достена Лаверн получи подкрепа от интелектуалци. Това стана на провелата се вчера дискусия в зала „Мати” на НДК, където български професори, студентски преподаватели, журналисти, учители и научни изследователи заявиха удовлетворение от нейната кандидатура и изразиха подкрепа за нейното участие в предстоящите избори. Събитието бе открито от изтъкнатия български журналист Петър Волгин, който не скри радостта си, че Лаверн е кандидат за член на ЕП.


Петър Волгин: Достена разби едно клише – че да те приемат за умен в България, задължително трябва да твърдиш, че си десен


„Много е важно хората, които се занимават с политика, да бъдат достатъчно интелигентни, умни и смели. Тези качества рядко се срещат сред българските политици”, това заяви журналистът Петър Волгин при откриването на дискусията. По думите му кандидатурата на Лаверн показва, че в България най-после се осъзнава ролята на умните хора, на достойните хора и на тези, които си позволяват да мислят извън клишето. „С една книга „Експертите на прехода”  Достена направи това, което много други хора, с хилядите си появявания в медиите, не можаха да свършат. Достена с тази книга реабилитира силата на думите. Именно тази книга нанесе първия удар върху това, което се нарича неолиберализъм на българска почва и ни показа, че тези хора, които ни бяха представяни през целия преход като независими, самостойни, самонаправили се, самосъздали се едва ли не небесни интелектуалци, всъщност не са нищо друго, освен едни обикновени NGO служители, които получават заплата, доходи за това, което вършат и разбира се тези доходи не идват от България, идват от другаде”, каза още Волгин. Той допълни, че е бил изгубил вяра, че такива хора като Достена могат да пробият в българската политика. „Достена разби едно клише – че да те приемат за умен в България, интелигентен, начетен, ерудиран трябва задължително да твърдиш, че си десен”, категоричен бе журналистът.


Сергей Станишев: Има пряка връзка между доминирането на европейската десница и капсулирания характер на ЕС и институциите


БСП винаги е била партия, свързана с интелигенцията от самото си създаване. Изключително много български писатели, публицисти, художници са били свързани със социалистическата партия. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на срещата на кандидата за евродепутат Достена Лаверн с интелектуалци. Той разказа и как се е запознал с нея в началото на тази година, като преди това му била представена идеята на инициативния комитет, издигнал Лаверн за евродепутат и това било причината да прочете нейната книга. „Бях много впечатлен от това, че за първи път видях някой, който да хвърли камък в едно блато – блатото на неолиберален вашингтонски консенсус в политиката, интелектуалните среди и медиите, защото за 24 години в България се очертаха табута и определени авторитети, създадени понякога изкуствено, които задаваха интелектуалната мода, но и пряко влияеха върху политическите решения, налагайки клишета, които показаха, че не водят до добри резултати, а по-скоро до срив в много области“, допълни лидерът на социалистите. Той заяви, че книгата му е допаднала изключително много като интелектуален и научен подход. „Когато се срещнахме я предупредих, че едно е да правиш анализи, друго нещо е да преподаваш на студенти и съвсем различно е да се потопиш в реалния свят на политиката, който особено в България далеч невинаги е пригледен. Достена е млад човек с искрени желания и намерения, но понякога в политиката невинаги можеш да стигнеш до целта, която имаш по най-прекия път. Тази работа изисква търпение, упоритост и последователност“, каза още Станишев. Той допълни, че БСП винаги е била отворена към хората, извън партията и това си е личало във всички листи, където на челни места са били именно такива кандидати. Като предимство на листата на КБ за предстоящите евроизбори Станишев посочи присъствието в нея на автентично леви интелектуалци. „Говоря за Достена, за Сашо Симов, който е изтъкнат и много смел публицист, за професор Пантев, който е национално име в историческата наука и съм убеден, че ще работим в много добър синхрон. Пожелавам искрено на Достена успех, както и да съхрани тази спонтанност и искреност в сложните и оплетени коридори на Европейския парламент”, каза още лидерът на социалистите. По думите му тези институции за съжаление са далеч от очакванията и надеждите, проблемите на европейските граждани и затова идва разочарованието от ЕС. „Той изгуби привлекателността и заряда на надеждата за по-добро бъдеще. Пряката връзка между доминирането на европейската десница и този затворен, капсулиран и в много отношения антиграждански характер на ЕС и институциите - за мен е очевидна", подчерта президентът на ПЕС.  Преди да даде думата на Стефан Данаилов Станишев не скри радостта си, че той отново е „сред нас, в отлична форма, защото Ламбо винаги е бил душата и вдъхновението на всяка една от кампаниите на БСП“.


Стефан Данаилов към Достена Лаверн: Ти си момиче с характер


В шеговития си стил Стефан Данаилов каза, че за разлика от всички присъстващи на дискусията той не е чел книгата на Достена Лаверн, но се е впечатлил от нейно интервю. „Чета интервюто и  си казвам: тази французойка е много намаана, разбира се след това прочетох, че тя е наше момиче“, каза още той. По думите му много неща ще се кажат още, но той много се е впечатлил, че Лаверн има невероятно самочувствие, което, по думите му, ни липсва на нас българите. Той се обърна към кандидатът за евродепутат и й каза, че предстоят много щастливи мигове до 25-ти май. „Ще видиш много усмихнати хора, с ентусиазъм ще те срещат, това ти го подписвам, защото съм стар изборджия. Ще ти се радват много, може да ти поръчат нещо там да изпълниш, ти казвай "Да" и след това ще видиш какво те чака. Общо взето в политиката подаваш пръст, а тя ти изяжда ръката, но ти си момиче с характер“, каза още Данаилов. Той отправи към нея и поръчение – да търси и отстоява с повече сила мястото на културата в европейските програми и проекти и правото на културните индустрии да получат повече преференции.


Проф. Петър- Емил Митев: Кандидатурата на Достена е принос към европейския характер на кампанията


Да подкрепи кандидата за евродепутат от КБ на срещата присъства и един от основните инициатори, издигнали името на Лаверн за член на ЕП, проф. Петър-Емил Митев. „Кандидатурата на Достена е успех. Тя е принос към европейския характер на кампанията”, категоричен бе проф. Митев. Той допълни, че творчеството на Лаверн е не само българско, но и европейско.


Достена Лаверн: Ще работя образованието и културата да се върнат като приоритет на ЕС


Израснала съм в семейство на учители, културни дейци. Започнах да изследвам балканското културно сътрудничество като човек с такива интереси, възпитаник на Класическата гимназия в София и тогава се натъкнах на един ужасяващ за мен факт, че това, което съм считала за изключително богато културно наследство на Балканите се използва за други политически и идеологически цели. От там тръгнах и случайно се натъкнах на феномена тинк-танкове, неправителствени организации, а мотивацията ми беше културата и образованието – това, че някой манипулира, използва, купува за жълти стотинки огромния потенциал на нашата нация”, каза още Лаверн. Тя допълни, че нейната книга „Експертите на прехода“ без да иска наистина се е превърнала в един мост към политиката. „Когато бях на 17 години се заклех, че с политика няма да се занимавам, с тази мръсна работа, че аз съм човек на науката, поезията, изкуството. Но с годините разбрах едно – че ще се налага все повече и повече учени, образователи, хора на културата да се намесят в политиката. Благодаря на инициативния комитет, който издигна моята кандидатура, на БСП и нейния председател Сергей Станишев за огромното доверие, бих казала и риск, който поемат. Ще направя всичко възможно, за да не ви разочаровам”, категорична бе Лаверн. Тя допълни, че като политически антрополог е изследвала европейските институции и по думите й това е страхотен лабиринт на бюрокрация. „Сивият цвят в Брюксел, за съжаление преобладава. Знам, че в Брюксел не отивам на Хаваите. Но отивам с пълното съзнание, че вие ще бъдете заедно с мен в този опит да върнем образованието и културата като приоритет първо на ЕС и на България”, заключи Лаверн.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак