Следвайте съветите, които ви дават авиокомпаниите, и ако е необходимо, посетете лекар преди да пътувате. По време на полет полагайте допълнителни усилия, за да се движите в салона, да пиете вода, да носите маска и да спазвате добра хигиена на ръцете.

Свързани новини

12.03.2023 07:23

Какво се случва с тялото ви по време на полет на дълги разстояния

Видян 22574 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Компанията Qantas обяви, че от края на 2025 г. ще извършва полети без междинно кацане от източното крайбрежие на Австралия до Лондон, при които пътниците ще се намират във въздуха повече от 19 часа в един участък. В сравнение с настоящите полети, които отнемат около 24 часа, но са разделени на по-кратки отсечки.

Какво ще се случи с тялото ви по време на един от тези по-дълги полети? Различава ли се това от това, което се случва сега, когато летите на дълги разстояния?


1. Можете да се дехидратирате

Дехидратацията е често срещано явление при полети на дълги разстояния. Това може да обясни защо гърлото, носът и кожата ви могат да се чувстват сухи в самолета. Колкото по-дълъг е полетът, толкова по-голям е рискът от обезводняване.

Това се дължи на ниските нива на влажност в кабината в сравнение с тези, които се очакват на земята. Това се дължи най-вече на факта, че голяма част от въздуха, който циркулира в кабината, се засмуква отвън, а на големи височини въздухът не съдържа много влага.


Риск от дехидратация има и при недостатъчно пиене на вода или прекалено много алкохол (алкохолът е диуретик, което води до увеличаване на загубата на течности).

Затова пийте вода, преди да се качите на самолета. По време на полета трябва да пиете повече вода, отколкото обикновено.
 


2. Кабината може да предизвика хаос в ушите, синусите, червата и съня ви

При промяна на налягането в кабината газовете в тялото ни реагират съответно. Тя се разширява, когато самолетът се издига и налягането намалява, и обратното, когато се спускаме. Това може да доведе до често срещани проблеми като:

- болки в ушите - когато налягането на въздуха от двете страни на тъпанчето е различно, което води до натиск върху тъпанчето


- главоболие - може да бъде причинено от разширяване на въздуха, попаднал в синусите ви

- проблеми с червата - просто приемете, че ще пукате повече.

Може също така да се чувствате по-сънливи от обикновено. Това се дължи на факта, че тялото не може да абсорбира толкова кислород от въздуха в кабината на височина, колкото на земята. Забавянето на темпото е начин на организма да се защити и това може да ви накара да се чувствате сънливи.

Добрата новина е, че повечето от тези проблеми не е задължително да бъдат по-изразени при по-дълги полети. Те са проблем най-вече при изкачване и спускане на самолета.


3. Може да се образуват кръвни съсиреци

Кръвните съсиреци, свързани с обездвижването за дълъг период от време, обикновено са голям проблем за пътниците. Те включват съсиреци, които се образуват в крака (дълбока венозна тромбоза или ДВТ) и могат да се придвижат до белия дроб (където се нарича белодробна емболия).

Ако не се движите в самолета и колкото повече от следните рискови фактори имате, толкова по-голям е шансът да се образуват кръвни съсиреци:


- напреднала възраст

- затлъстяване

- предишна анамнеза или фамилна анамнеза за съсиреци

- някои видове нарушения на кръвосъсирването

- рак

- скорошно обездвижване или операция

- бременност или скорошно раждане

- хормонозаместителна терапия или орални контрацептивни таблетки.


Според преглед от 2022 г. , в който са събрани данни от 18 проучвания, колкото по-дълго пътувате, толкова по-голям е рискът от образуване на кръвни съсиреци. Авторите са изчислили, че рискът е с 26% по-висок на всеки два часа пътуване със самолет, като се започне след четири часа.


Какъв е рискът от образуване на тромби при тези по-дълги полети? Няма да сме сигурни, докато не започнем да проучваме пътниците им.

Докато не се появят тези доказателства, настоящите съвети продължават да важат. Движете се, хидратирайте се и ограничете консумацията на алкохол.

Съществуват доказателства и за носенето на компресивни чорапи за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци. Счита се, че тези чорапи подпомагат притока на кръв в краката и връщането на кръвта към сърцето. Обикновено това става чрез мускулни контракции при движение или ходене.


Прегледът на Cochrane от 2021 г. обединява резултатите от девет проучвания с 2637 участници, които са били разпределени на случаен принцип да носят (или не) компресиращи чорапи по време на полети с продължителност над пет часа.

Нито един от участниците не е развил симптоматична ДВТ. Но има данни, че хората, които са носили чорапите, значително са намалили шанса си да развият тромби без симптоми, а ние знаем, че всеки тромб може да нарасне, да се раздвижи и впоследствие да предизвика симптоми.

Така че, ако сте загрижени за риска от образуване на кръвни съсиреци, посетете личния си лекар преди да летите.


Обикновено, ако все пак получите кръвен съсирек, няма да разберете за това до края на полета, тъй като съсирекът се образува и придвижва за известно време. Затова следете за симптоми след полета - болка и подуване на крака (често само на единия), болка в гърдите, кашлица и задух. И ако го направите, потърсете спешна медицинска помощ.


 4. Джет лаг, радиация, Covid

Освен това има и джет лаг, който е непознат за малцина от нас. Това е разминаване между времето, което тялото ви смята, че е, и времето по часовника, когато преминавате през часови зони.

По-дългите полети означават, че е по-вероятно (но не винаги) да прекосите повече часови зони. Обикновено джет лагът става по-проблематичен, когато преминете три или повече, особено ако пътувате на изток.


А ако често предприемате полети на дълги разстояния, може да се предположи, че колкото по-дълго сте във въздуха, толкова по-голямо е излагането на космическа радиация. Както подсказва името, това е радиация, идваща от космоса, която може да увеличи риска от рак и репродуктивни проблеми. Не знаем какво ниво на експозиция е безопасно.

Въпреки това, ако не летите често, е малко вероятно това да е проблем. Ако сте бременна или имате други притеснения, посъветвайте се с лекаря си, преди да летите.

И не забравяйте Covid. Вземете обичайните предпазни мерки - мийте редовно ръцете си, носете маска и не летете, ако не се чувствате добре.


Изследванията на реакциите на организма при тези по-дълги полети без междинно кацане между Австралия и Европа са в начален етап.

Дотогава, ако пътувате с редовен полет на дълги разстояния, съветът е сравнително прост.

Следвайте съветите, които ви дават авиокомпаниите, и ако е необходимо, посетете лекар преди да пътувате. По време на полет полагайте допълнителни усилия, за да се движите в салона, да пиете вода, да носите маска и да спазвате добра хигиена на ръцете.

И незабавно се обърнете към лекар при всякакви тревожни симптоми след полета, тъй като образуването, разрастването и придвижването на кръвни съсиреци по вените може да отнеме часове или дори дни.



Източник: CNN


Снимка: Daniel Avram/Adobe Stock


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 опасно е 12.03.2023 15:52

    и нито дума за измиращите ваксинирани с ковид летци и стюардеси по време на полет Safe to Fly? Pilots and Flight Attendants Who Recently had Cardiac Arrests In-Flight and "Died Suddenly" There has been an increasing number of stories of pilots and flight attendants suffering cardiac arrests and sudden deaths in-flight, and here are some that made it into mainstream media.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог

Преди обяд ще сте още под въздействието на вчерашни впечатления

Преди обяд ще сте още под въздействието на вчерашни