Данило Иерволино

Свързани новини

24.06.2023 07:46

Какво правиш, ако изведнъж имаш 1 милиард долара?

Видян 1212 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Данило Иерволино основава един от първите онлайн университети в Италия на 28-годишна възраст и го продава за повече от 1 милиард долара петнадесет години по-късно. Сега 45-годишният предприемач се опитва да преоткрие себе си и да разбере какво да прави с новопридобитото си състояние.

28 октомври 2021 г. Данило Иерволино подписва документ, който променя живота му. Две години след като продаде 50% дял от компанията си Multiversity - която той основа и превърна в един от най-големите онлайн университети в Европа - на частната инвестиционна компания CVC Capital Partners, той продаде останалата част на CVC за 1,3 млрд. долара. С едно натискане на перото той се отказа от бизнеса, за който бе отделил 15 години от живота си, и се оказа с много пари в брой - на практика без работа.

След облагането с данъци на Ерволино остават около 1 милиард долара, което му спечелва прозвището "Мистър Милиард" в италианската преса. След това идва трудната част: Как новоизлюпеният милиардер щеше да похарчи новото си състояние?

45-годишният Ерволино се обляга на бял диван в облицованата със злато всекидневна на вилата си в центъра на Рим и размишлява върху продажбата.

"Исках нови предизвикателства", разказва той пред Forbes, облечен в черен костюм с жълта вратовръзка и червено джобче. "Харесва ми да се преоткривам в много различни индустрии."

Сега най-новият италиански милиардер преследва своите страсти, като се занимава с планове за - както той се изразява - "революционизиране" - на бизнеси в различни отрасли.


Осемнадесет месеца след продажбата Иерволино е похарчил поне 200 млн. долара - от футболен отбор и фирма за киберсигурност до недвижими имоти и медийна компания, която притежава едно от най-известните списания в страната. Той казва, че иска да се съсредоточи върху технологиите, като инвестира в няколко стартиращи предприятия и фондове за рисков капитал. Все пак по-голямата част от богатството му е ликвидна: Forbes изчислява, че Иерволино притежава 1 млрд. долара, като повече от две трети от тях са в кеш и акции.


 Основната му резиденция, на крачка от Римския форум в сърцето на Вечния град, е друга нова покупка. С изрисувани тавани и мраморни статуи, дворецът на Иерволино в Рим също така изпраща ясно послание към всички, които все още не са чували за него: предприемачът от провинциална южна Италия, почти неизвестен преди продажбата на Multiversity, сега се смята за сила, с която трябва да се съобразяват на националната сцена.

"Имам нужда от стимулиране, аз съм истински стартъп, затова съм мечтател, който не спира да се бори", казва той. "Исках да се занимавам с нещо друго, затова станах инвеститор."

Роден през 1978 г. в градчето Палма Кампания (население: 16 000 души) в подножието на Везувий, Иерволино израства в семейство, което цени образованието. Баща му Антонио е адвокат, който ръководи мрежа от частни училища в района. Иерволино посещава държавните училища в родния си град, където изучава хуманитарни науки, латински и старогръцки език, преди да замине да следва бакалавърска степен по икономика в Университета "Партенопе" в Неапол, на един час път с кола.

След като се дипломира, той получава първата си работа в близкия университет в Салерно благодарение на професор, който е впечатлен от дипломната му работа за франчайзинга и познава баща му. Тогава той започва да разработва онлайн магистърски програми, с което навлиза за първи път в света на онлайн образованието.

В началото на 2000 г. идва едно трансформиращо пътуване до Съединените щати, където вижда, че онлайн обучението вече е широко прието, за разлика от Италия. "Обичам Съединените щати и това, че Америка възхвалява изобретателността, творчеството и успеха", казва Иерволино. "Проучих Университета Финикс като модел. Тази идея за онлайн образование, възприемана като ефективна и ефикасна, в която хората вече вярваха. Италия беше на светлинни години от това."

Съвсем скоро това започва да се променя. През 2003 г. италианското правителство приема закон, който позволява създаването на онлайн университети в страната. До 2006 г. той решава да осъществи идеите си, като обединява сили с братята си и стартира онлайн университет, наречен Università Pegaso, по-известен като Pegaso. (Името се превежда като Университет Пегас.)

Но това е труден период за Иерволино, настъпил скоро след смъртта на баща му. "За съжаление баща ми не доживя да види моя университет", казва той. "За това съжалявам най-много, защото бях сбъднал мечтата си да стана предприемач".


 След смъртта на баща им Иерволино и братята му реорганизират активите на семейството и той изкупува техния 10% дял в компанията. Началото е бавно: През учебната 2006-2007 г. в Pegaso се обучават само 65 ученици по данни на италианското министерство на образованието.

"Първите години бяха трудни, защото добри професори не искаха да преподават в онлайн университет", казва Иерволино. "Студентите гледаха на него като на резервен вариант."

Броят им бавно нараства и до 2010 г. училището предлага около 200 курса на повече от 1200 студенти. След това растежът избухва. През 2013 г. Pegaso има повече от 30 000 студенти, записани в неговите курсове. Две години по-късно Иерволино придобива Universitas Mercatorum - онлайн университет, стартиран от италианските търговски камари, насочен към предприемачи и работници, които се интересуват от задочно обучение.

"Всяка година добавяхме все повече студенти, имаше повече качество", казва Иерволино. "Продължихме да инвестираме в технологии, структури, персонал и преподаватели и за няколко години достигнахме върха."

Към 2019 г. компанията Multiversity на Иерволино - която включва Pegaso и Mercatorum - има 80 000 ученици и 70 изпитни места, разпръснати из цяла Италия. Това го превръща във втория по големина университет в страната, отстъпвайки единствено на историческия университет "Сапиенца" в Рим, основан през XIV век. Пегасо изпреварва много по-старите си съперници и по отношение на цената: университетът предлага редица отстъпки, като годишната такса за обучение е 1700 долара за първокурсници на възраст от 17 до 20 години и 2200 долара за студенти, които са членове на профсъюзи и професионални асоциации. Това може да го направи по-евтин за много бъдещи кандидати в сравнение с държавните университети, които в зависимост от доходите си искат около 1000 до 4400 долара годишно, и частните училища, които струват между 6600 и 21 800 долара.

Този успех предизвика интерес от страна на инвеститорите. През август 2019 г. Иерволино продаде 50% дял в Multiversity на CVC Capital Partners за 250 млн. долара. След това настъпва бедствие през март 2020 г., когато италианското правителство разпорежда безпрецедентно блокиране на цялата страна, за да спре разпространението на Covid-19. Но за Иерволино имаше и положителна страна: тъй като студентите и преподавателите бяха блокирани у дома, цялата страна беше принудена да разчита на дистанционното обучение.


Чувствам се късметлия", казва Иерволино, който неотдавна е похарчил част от плячката си за дом в Рим, който е "точно до римския театър на Марцел, най-красивия паметник в света. "Левон Бис за forbes


"Беше трудно време за всички. Италия преживя драматични моменти преди всяка друга страна", спомня си Иерволино. "Онлайн обучението се възприемаше като наше спасение, единственият инструмент, на който можехме да заложим, за да избегнем закриването на образователната система."


Когато Италия започна кампанията си за ваксиниране и бавно отвори отново през 2021 г., Multiversity на Иерволино премина границата от 100 000 ученици. Зареден с енергия от предизвиканото от пандемията преминаване към дистанционно обучение, той се беше превърнал в един от най-големите онлайн университети в Европа, отчитайки 289 млн. долара приходи за годината - 24% увеличение спрямо предходната година.


Иерволино смяташе, че е постигнал това, което си е поставил за цел, изграждайки гигант в областта на онлайн обучението, който е променил образователния пейзаж в Италия. Така че, когато CVC предложи да изкупи оставащия му дял в Multiversity, изглеждаше, че е подходящият момент да се оттегли: през октомври 2021 г. той продаде цялата фирма, осребрявайки оставащия си дял.


"Помолиха ме да остана като председател, но моето любопитство към други индустрии и желанието ми да проуча други инициативи... означаваше, че за доброто на университета не трябва повече да имам пряка роля", казва той.


Иерволино разполага с повече от един милиард долара за инвестиране и много време, за да измисли как да ги похарчи. Въпреки това първата му голяма покупка идва сякаш от прищявка: два месеца след продажбата той придобива италианския футболен отбор "Салернитана" за 11 млн. долара. Базиран в град Салерно, където Иерволино работи, след като завършва колеж, "Салернитана" е изправен пред изхвърляне от висшата дивизия, Серия А, ако не намери нов купувач до полунощ на 31 декември 2021 г. Така Иерволино се намесва и спасява клуба с единадесетчасова сделка точно преди крайния срок.


След това, в края на март 2022 г., той купува 51% дял в BFC Media - публично търгуван медиен конгломерат, който притежава правата върху италианските издания на Forbes и лайфстайл списанието Robb Report. Два месеца по-късно той се оттегля от борда на Multiversity, а до август разширява дела си в BFC до 72%, като е похарчил общо 10 млн. долара.


"Винаги сме се уважавали взаимно и когато той [продаде Multiversity], изглеждаше, че е правилният човек, който да продължи напред компанията, която аз бях основал", казва Денис Масети, 67-годишният издател на BFC, който основава фирмата през 1995 г. и все още притежава миноритарен дял. "С оглед на възрастта, решителността и способностите му, Иерволино е правилният човек."


Докато Иерволино увеличаваше дела си в BFC, той направи и най-значимото си придобиване досега. През юни миналата година той и BFC Media купуват L'Espresso, водещото италианско разследващо списание, за около 5 млн. долара. Сделката предизвика полемика, тъй като през 2015 г. Ерволино съди L'Espresso за клевета, като иска 43 млн. долара обезщетение за статия от 2014 г., в която се критикува Пегасо. Иерволино загуби делото и реши да не обжалва. През декември миналата година журналистите на L'Espresso стачкуваха в знак на протест срещу смяната на главния редактор на списанието.


"Стачката е право", казва Иерволино. "Може би е имало някакво неразбиране, но всичко е било решено."


Стачката е прекратена през февруари, като редакцията обявява, че "плодотворните преговори" между ръководството и профсъюза на списанието са довели до наемането на няколко журналисти. Според Масети и Иерволино BFC не е уволнила нито един служител на L'Espresso и се стреми към по-нататъшно разширяване, като същевременно добавя подкасти и подобрява онлайн присъствието на списанието. Той гледа на медийните си дялове по същия начин, по който гледа на инвестициите си в стартиращи компании: шанс да се наруши стабилната индустрия, която трябва да приеме технологиите. "Медийната индустрия преживява революция, но в нея няма революционери", добавя Иерволино.


Другите му инвестиции включват дял в базираната в Ню Йорк фирма за киберсигурност DuskRise, стартъп инкубатора Digital Magics и италианските технологични инвестиционни фондове Alchimia, Nextalia и Vertis. "Инвестирам в компании, които напълно възприемат цифровата революция, особено киберсигурността и телемедицината", казва той.


Със стотици милиони долари, Иерволино все още обмисля следващата си глава. Последната му покупка е 154-футова яхта за 19,5 млн. долара, която ще бъде доставена в началото на следващата година. Но където и да го отведат интересите му, той е убеден, че младите предприемачи в Италия ще имат повече възможности да постигнат успех - и иска да им помогне да се възползват от шанса си да станат големи, както е направил той.


"Наистина виждам света разделен на две. Има позитивни хора, които имат страст и ярост в кръвта си, тези, които успяват. И след това има песимисти, техноскептици", казва той. "Аз винаги съм на страната на оптимистите. Виждам розово бъдеще за младите хора и особено за Италия."


 Източник: forbes


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

скорпион