През 2001 г. се ражда индийски гаур, клониран с генетичен материал от замразената зоологическа градина и заплоден в домашна крава.

Свързани новини

26.11.2022 17:12

Как замразените зоопаркове могат да спасят изчезващи видове

Видян 17970 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато през 1972 г. Кърт Бениршке започва да събира проби от кожата на редки и застрашени животни, той няма точен план какво да прави с тях. Като изследовател в Калифорнийския университет в Сан Диего той вярва, че един ден ще бъдат разработени инструменти, които да се използват за спасяването на тези животни. Няколко години по-късно той премества колекцията си в зоологическата градина в Сан Диего и я нарича "Замръзналата зоологическа градина".

"Известен е плакатът, който висеше над замразената зоологическа градина с цитат, който гласеше: "Трябва да събираш неща по причини, които все още не разбираш", казва Оливър Райдър, генетик в зоологическата градина в Сан Диего и ранен сътрудник на Бениршке. "Чувствахме, че сме стопани на тази разрастваща се колекция, която ще има стойност за бъдещето по начин, който тогава не можехме да оценим. "


Бениршке почина през 2018 г. , но усилията му не ся напразни. Днес замразената зоологическа градина е най-голямата криобанка за животни в света, в която има проби от над 10 500 животни от 1220 вида, съобщава CNN.


Дълго време това е единственият подобен проект; през последните години обаче подобни усилия за опазване на природата се развиват по целия свят и инструментите, с които Бениршке все още не е разполагал, вече са на разположение. В същото време часовникът за много застрашени видове изтича.


От 1970 г. насам популациите на бозайниците, птиците, земноводните, влечугите и рибите са намалели средно с 68%, според доклада на WWF "Жива планета 2020". В доклада се посочва също, че в резултат на загубата на местообитания, причинена от човешката дейност, един милион видове - животни и растения - са застрашени от изчезване през следващите десетилетия и векове.

При сегашните темпове на загуба на биоразнообразие някои учени смятат, че съхраняването на проби от видове, които утре може да не съществуват, вече не е визионерско начинание, а задължително научно изискване.


"С натрупването на усилията осъзнахме, че събираме незаменимо хранилище на много редки животни", казва Райдър. "Тъй като разполагаме с клетки в замразената зоологическа градина, сега можем да прилагаме нови техники и технологии, за да разширим познанията си и да научим повече информация, която има пряко отношение към предотвратяването на изчезването на застрашените видове. "

От основаването на замразената зоологическа градина досега, казва Райдър, са постигнати много важни постижения в областта на генетиката, като се започне с клонирането на първото животно - овца на име Доли - през 1996 г. От 2001 г. насам четири застрашени вида са клонирани с генетичен материал от замразената зоологическа градина: индийски гаур - гърбав азиатски див вол; бантенг - югоизточноазиатски вид говедо; кон на Пржевалски, който някога се е срещал в цяла Монголия и доскоро е бил изчезнал в дивата природа; и черноопашата фретка, която е смятана за изчезнала в дивата природа, докато не се появява отново през 1981 г. , но след това е почти унищожена от епидемия.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е