Свързани новини

22.06.2020 09:24

Как се точат парите ни през учебници, а помните ли онези за бедни от МОН и Просвета: Лукреция Бодурова

Видян 7431 пъти | Коментари 5
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Понеже издателство Просвета – София сложи за шефка на фондацията си кумата на министъра на образованието, а той разправя, че в това няма никакъв конфликт на интереси, напомняме една история от началото на управлението на Красимир Вълчев на този пост. Историята с черно-белите учебници за бедни: подобна дискриминация звучи актуално днес покрай щатските вълнения, но е един от най-големите скандали в тази сфера в цяла Европа. Тя не само трябва да бъде помнена, но и да се търси съдебна отговорност, че с нашите пари, от нашите данъци се плащаше за подобно кощунство, а 1 другар от борда на издателството даже бранеше в близки до него медии тази отвратителна подигравка с българите. ВСЯКО ТРЕТО ДЕТЕ В БЪЛГАРИЯ ЖИВЕЕ В БЕДНОСТ, това го забравят онези, които работят с големите милиони от джобовете на родителите, от чиито данъци върху заплати се вземат парите за учебници. А вижте по каква порочна схема се разпределят от МОН през директори до учители. Лукреция Бодурова, бивш началник на сектор Учебници в МОН от 1998 г. до 2003 г., когато кръгът, който и до днес владее МОН чрез адреналинки и техните половинки, приятелки и приятели, я отстранява. Добавяме, че София Димитрова – тогавашната шефка на Средно образование в МОН по-късно става началник на фондацията на издателство Просвета – София, а кумата на министъра и съдружничка на съпругата му поема поста от нея – Мария Маргаритова, съпруга на председателя на Комисията за защита на потребителите.



ЗАЩО ЛИ ТЯ НИКОГА НЕ СЕ СЕЗИРА ЗА ТОВА ОТВРАТИТЕЛНО ПОСЕГАТЕЛСТВО ВЪРХУ ЧОВЕШКОТО ДОСТОЙНСТВО, ТОВА НЕМИСЛИМО ДИСКРИМИНИРАНЕ НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ?

- Г-жо Бодурова, как ще коментирате приумицата на издателство Просвета да предложи учебници за бедни и богати – цветни за по-състоятелните семейства и черно-бели за „притеснените“? Тема, която, знаете, предизвика вълна от възмущение в обществото.
 
- Смятам, че това е недопустимо. Учебник, одобрен от МОН по определени изисквания, е недопустимо да има копие. Черно-белите учебници не съответстват на изискванията на процедурата за оценяване и не могат да бъдат разпространявани в системата. Това е нарушение на закона!



- Министерството обяви, че спира черно-белите учебници...

 
- Но защо въобще е позволило те да бъдат издадени? МОН трябва задължително да извършва контрол върху учебниците, които се издават и ще се разпространяват в системата. МОН се е превърнало в обслужващо звено на издателствата. От момента, в който поръча процедурата, до разпространението. И освен че ги обслужва, плаща почти двойно по-високи цени за учебниците с пари от държавния бюджет. Учебниците се плащат много по-скъпо от това, което струват в действителност. А ако издателство Просвета наистина е искало да разпространи този тираж с черно-бели учебници, то тяхната цена би трябвало да е с поне  50% по-ниска, отколкото тази на учебниците с нормални илюстрации, а не само с 30 на сто. Но дори и в момента цената на одобрените от МОН учебници не отговаря на действителната цена и МОН плаща едни грешни пари за учебници.
 
- Защо се допуска това?
 
- Защото наредбата е така конструирана, че да създава корупционни схеми. И тези схеми не са от вчера, те действат поне от 2002 година досега...:учителят дава оценка на учебник, който вече е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 любопитен 24.06.2020 07:06

    защо не се одобри един учебник и де се издава само той,така ще се спестят милиони,а сега няколко проекта и караници на кой да бъде издаден

  • 002 Anonimen 23.06.2020 15:25

    "...Не е тайна, че всички директори и учители получават процент за това, че са предпочели учебниците на едно или друго издателство..." Какъв е този процент? Може ли да бъде даден пример? Значи всяко издателство си има тарифа и я раздава на базата на поръчани учебници, това ли да разбираме? В това твърдение май нещо не е наред?!

  • 001 Anonimen 22.06.2020 11:49

    Вълчев няма данните и компетенцията за министър, камо ли на образованието. От къде го намериха този мушморок, който дори не може да говори грамотно, камо ли правилен бълг.език. Това е точно като с министъра на културата, без никаква култура, ама то всички министри не са си на мястото и не заслужават поста си

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни, солидни и