Вместо да приемат 14-те закона, необходими, за да усвоим още 10 млрд. лв. от Плана на ЕС, в последния си работен ден депутатите приеха промени в Закона за движение по пътищата, които рязко ще намалят парите за строителство и ремонт на ... пътища

Свързани новини

02.02.2023 17:44

Как БСП и Доброто ни оставиха без пари за ремонт и строеж на пътища със закон

Видян 3010 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вместо да приемат поправки в 14-те закона, необходими, за да усвоим още 10 млрд. лв. от Плана на ЕС, в последния си работен ден депутатите приеха промени в Закона за движение по пътищата, които рязко ще намалят парите за строителство и ремонт на ... пътища. Създадоха условия голям процент от превозвачите и от шофьорите да не си плащат пътните такси. А заедно с това и удивителен прецедент, че за едно провинение могат да се плащат максимум 3 глоби. Докато примерно за други нарушения на пътя всеки път биваме глобявани. Цената на депутатското творчество ще бъде стотици милиони годишно, които ще плати бедният данъкоплатец.


По предложение на БСП, направено от разследвания преди време за купуване на гласове и иначе безгласен в парламента, освен когато е на градус Манол Генов, превозвачите вече ще могат да карат по пътищата, без да са включили устройство за отчитане на изминатото разстояние или без да са въвели карта. Освен на отчитането на пътните такси, това ще попречи и на сега възможното проследяване на недекларирани товари, което става през тола и носи милиони от мита и акцизи на хазната. Тъй като устройствата са изключени, няма как да се отчете кой откъде е минал, понеже става „невидим” за системата.


Превозвачите, на които по неясни причини служебното правителство отсрочи от 1 януари евентуално за 1 юли плащането на по-високи такси за ползване на пътищата, масово ще карат без бордови устройства и ще казват: ако ме хванат – хванат. Защото законодателите вмениха не на тях, а на операторите на системата задължението да сочат изминатите разстояния и то в 3-дневен срок.


Защо това е важно за всеки?


Защото България е единствената страна, където тежките машини – камиони, ТИР-ове автобуси, увреждат пътната мрежа, но поемат по-малко от половината разходи за строежа и поддържането, докато близо 2/3 остават за сметка на леките автомобили и техните собственици.


Което не плащат автопревозвачите за българските магистрали и пътища, нищо че с готовност отчитат пъти повече пари на км за ползване на мрежата в другите държави, остава за сметка на всички ни. Защото, ако не се събере от пътните такси, сумата идва през преките и косвените ни данъци. Или без друго безобразната пътна мрежа ще бъде оставена съвсем без ремонти, поддръжка и ново строителство.


Както можем да се сетим, каквото и да ни говорят БСП и Силите на доброто, които гласуваха тази промяна в закона, става дума за пари. Вероятно субсидиите от джоба на данъкоплатеца не стигат на определин партии и се налага да намират и други пътища за финансиране?


Още по-неприятното, което напомни бившият регионален министър и



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 купени идиоти 02.02.2023 23:17

    Лобизъм в действие и на практика. Не случайно обитаващите Парламента са бизнес представители, а не народни представители и е крайно време на тази сграда да пише не Народно събрание, а Бизнес събрание!!!

  • 001 Anonimen 02.02.2023 18:33

    Вече открито си признаваме, че сме стадо овце безстопанствени! Кой откъдето ни хване - стриже и дои! Край не се вижда!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

лъв