Свързани новини

31.10.2011 15:55

Кабинетът прие проектобюджета за 2012 година

Видян 1372 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кабинетът прие бюджет 2012, предаде БНР. Шестнайсет милиона лева ще са нужни, за да се вдигнат с 30 лв. майчинските от догодина. Според социалния министър Тотю Младенов идеята за повишаване на тези плащания все още е под въпрос и се търсят резерви. Това се отнася и за пенсиите.


"На повече пари от догодина може да се надяват 1 200 000 пенсионери, които получават до 200 лева пенсия. Но какво може да е увеличението не е ясно", заяви социалният министър Тотю Младенов, който все още прави изчисления с финансовия министър Симеон Дянков.


"Не изчисляваме една хипотеза, всъщност три или четири различни варианта -кои части от ниските пенсии - определено не само минималната", посочи Дянков.


В бюджета за общественото осигуряване се залагат пенсии за около 4 000 пенсионери по-малко заради увеличението с 4 месеца на необходимия осигурителен стаж от догодина и заради бонусите за онези възрастни, които останат да работят по-дълго. И през 2012 г. общественото осигуряване ще се дофинансира от държавата с 4,5 милиарда.


Броят на безработните лица с право на обезщетение при безработица е 116 314, колкото и тази година и средно годишен брой пенсионери - 2 195 220. Максималният осигурителен праг остава 2 000 лева с максимален размер на пенсиите 700 лева. Правим всичко възможно да търсим допълнително средства - едното е за увеличаване на майчинските от догодина от 240 на 270 лева и другото е за увеличаване от второто полугодие на следващата година на минималните пенсии, които са до 200 лева, каза Тотю Младенов.


Парите за здравеопазване се увеличават, като се очаква и увеличение на заплатите в спешната помощ, съобщи здравният министър Стефан Константинов. Министерството ще разполага с 10 милиона лева повече в сравнение с тази година. От догодина здравната каса, а не министерството ще плаща за онкоболните и за хемодиализата. Така, за да получиш този вид медицинска помощ от 2012 г. вече ще трябва да си си плащаш здравни осигуровки. На въпрос дали ще има достатъчно пари за здраве, Стефан Константинов отговори:


Плюс 40 милиона имаме, дали ще стигнат парите за здравеопазване - аз не познавам държава в Европа, където да са казали, че ще стигнат, въпросът е да имаме развитие на системата и да са в повече. Точно това правим.


По план икономиката ни догодина трябва да създаде стоки и услуги за над 80 милиарда лева. Дефицитът ще остане до 1.3% и при никакви обстоятелства преразходът няма да се увеличава дори за пенсии, категоричен беше Симеон Дянков.


Управляващите се отказаха от идеята да намаляват прага, под който не може да пада фискалният ни резерв. Като заеми обаче може догодина да се изтеглят 4 милиарда повече. Симеон Дянков добави, че това не е задължително, а парите са нужни, за да се покрие първото плащане по еврооблигациите, които бяха заменени преди години от финансовия министър Милен Велчев.


Определено няма да се стигне до максимума. Позволява гъвкавост и то не толкова за финансиране на дефицита ни за следващата година, който всъщност може изцяло да се финансира от фискалния резерв. Голямата трудност е януари, средата на януари 2013 година - милиард и 800 милиона внезапно падат върху бюджета., уточни министър Дянков.


Промените в данъчните закони догодина са минимални. Хотелиерите ще ползват привилегията на туроператорите и ще плащат 9% ДДС. От средата на 2012 г. се увеличава и акцизът върху природния газ за отопление - 10 ст. за гигаджаул или под половин стотинка за литър. При метана акцизът ще бъде 85 ст. за гигаджаул.


 


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес приемайте предизвикателствата

Днес приемайте предизвикателствата като възможности