Свързани новини

22.06.2022 19:12

Кабинетът падна на първия успешен вот на недоверие от век

Видян 6078 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Правителството на Продължаваме промяната (ПП), начело с Кирил Петков падна. Вотът на недоверие мина със 123 гласа "за" и 116 "против" в НС.



Напомняме, че той бе внесен от ГЕРБ-СДС заради икономическата и финансовата политика на кабинета.




Това е първият успешен вот на НЕдоверие в най-новата ни история, според историците - даже от повече от век. Единственият сходен прецедент е вотът на доверие от 1992г., поискан от Филип Димитров, който не получи достатъчно гласове и правителството му падна. Това обаче беше вот на НЕдоверие.




Управляващата коалиция изгуби своето мнозинство в НС, след като Слави Трифонов изтегли министрите си и подкрепата на неговите депутати. Петима от ПГ на ИТН станаха независими, шести се присъедини към тях, а колегата им от ПП Атанас Михнев ги определи като «пазарени».



Те обаче не бяха достатъчни да осигурят нужните гласове за оцеляването на правителството. Час преди вота премиерът убедено разказваше пред бТВ, че очаква да ги последват още 7-8 души, с което предварително пуснатата от пиарите му бройка на 15 отцепници от Слави трябваше да бъде покрита, а кабинетът – спасен. Но стана така, както 19 минути прогнозира преди 2 седмици. Че няма да има 15 «пазарени», а пъти по-малко.




Депутатът от ДПС Делян Пеевски лично се появи за гласуването, като преди това мина и през митинга, организиран от Движението до единия вход на парламента. На другия бяха привържениците на ПП и ДБ.



Народният представител не участва на миналото гласуване, когато бе свален шефът на НС Никола Минчев и се очерта антиправителствено мнозинство в НС.




Малко преди това депутатът от Възраждане Елена Гунчева заяви, че няма да участва в гласуването на вота на недоверие в НС - т.е. да помогне на съпартийците си да свалят правителството. Като причина за неочакваната подкрепа към Промяната тя посочи, че не е добре. За повече достоверност Гунчева реши да пусне в социалните мрежи не само болничния си лист, но и снимка на крака ѝ на легло.




Интересното е, че при първото гласуване имаше разлика от 1 глас - 124 бяха "за" и 115 "против". След прегласуването подкрепата на кабинета се увеличи с един глас.



"Моят глас излезе, че съм гласувал "против", но това не е вярно, обясни се от трибуната Рамадан Аталай от ДПС т.е. гласовете са 124.



Мария Пенчева



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 22.06.2022 19:54

    Една хубава новина откакто са на власт!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

везни