Свързани новини

24.10.2020 09:34

К19 не е страшен, но трябва да се контролира: Проф. Кантарджиев

Видян 5352 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Не очаквайте всичко да се оправи, като сложим маските и като се спрат плановите операции, след две седмици можем да усетим, ако спазваме някакви лични правила, няма да са 1500, ще са 1100 на ден заразените", прогнозира в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. И попита: "Къде бяха проверките септември, в началото на октомври? В България след дъжд като се нахлупи качулката, се нахлупва много яко. Сега ще има страшни мерки за контрол, къде беше контролът преди три седмици?"


 


Според него сега всеки трябва да пази себе си, семейството си, за да запази обществото. Това са маските, отстоянията, правилното хранене. Професорът уточни, че не трябва да се прекалява с витамини и хранителни добавки, а да има една умереност във всичко и най-важното сега е хигиената.


"От пълно неглижиране минаваме в паника. Това не е някакво ужасно, страшно, смъртоносно заболяване, не е едра шарка, но това заболяване трябва да се контролира, за да е по-малък напливът в болниците и лабораториите, и да може да върви и икономиката, и културният живот", коментира проф. Кантарджиев.


Според него не трябва да се плашим, а трябва спокойно да гледаме на проблема, защото всичко, което в момента става, за него са предупреждавали. Проф. Кантарджиев е категоричен, че е трябвало да се носят маски на закрито след намаляването на случаите през септември и началото на октомври.


Той уточни, че в момента няма дефицит на маски, на дезинфектанти, на работни облекла, но за съжаление тази криза е довела до там, че са изпъкнали някои от слабостите на нашата система.


"30 години направихме всичко в медицинското образование да намалим броя на студентите, объркахме образованието на средния медицински персонал. Нямаме нито достатъчно лекари, нито достатъчно сестри. Тези, които критикуват сега мерките, са голяма част от същите, които съсипваха медицинското образование тогава".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Стар български лекар, инфекционист 25.10.2020 08:51

    Най-после излезе истината - ковид не е страшен...това беше ясно, на разбиращите проблема, от самото начало...но основното е контролът на обществото...насилствен и отиващ към тотален...а това вече е неофашизъм,в нашите условия мутрофашизъм...

  • 001 Anonimen 24.10.2020 15:01

    Не схващам все още,вероятно защото имам висше образование и дисертация ,за какъв дявол се прави тест,след като дори да е отрицателен оставаш под карантина,ако си контактен с положителен,който може и да не развие симптоми.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.