Форумът е организиран от Института за исторически изследвания при Българската академия на науките и Македонския научен институт и под патронажа на държавния глава

Свързани новини

04.05.2022 10:53

Използват се всякакви методи за натиск и лобиране да пуснем Северна Македония в ЕС: Радев

Видян 1694 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Използват се всякакви методи за лобиране и натиск върху България чрез нашите съюзници и европейските институции за вдигане на ветото за старт на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. В това бе категоричен президентът Румен Радев в началото на национална конференция на тема: "Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония".


 


 


Форумът е организиран от Института за исторически изследвания при Българската академия на науките и Македонския научен институт и под патронажа на държавния глава. Конференцията е в памет на Гоце Делчев, от чиято гибел днес се навършват 119 г.


 


 


Днес се навършват 119 г. от гибелта на Гоце Делчев. С 15 часа стрелба другарите му пазят мъртвото тяло на своя войвода, наскоро навършил 31 г. това не е метафора, това е истина. С тези думи журналистът и дългогодишен водещ Бойко Василев откри конференцията днес. А след това помоли за минута мълчание в памет на Гоце Делчев.


 


 


Днешната конференция се случва благодарение на вашата активна позиция през годините. Благодаря ви, че допринасяхте с всичко възможно да развиваме искрени взаимоотношения на приятелства и добросъседство, че правехте всичко възможно да се преодоляват идеологемите на бившия югославски режим. Убеден съм, че


 


европейската перспектива на РСМ няма алтернатива


 


 


Това е стратегическата цел не само на българската външна политика, а на нашата държава и общество. Убеден съм, че рано или късно желанието за пълноценно общуване на хората от двете страни ще доведе до отпадане на изкуствените прегради и от двете страни. Разбира се има много работа. През последните 3 десетилетия България направи много.


 


Ние бяхме първите, които признахме младата държава. Безусловно подкрепяхме членството на РСМ в НАТО, подавахме ръка в бедствия и кризи. Но ако ние провеждахме тази приятелска политика, тя не срещна реципрочна политика от другата страна. И в момента се води антибългарска политика с участието на политици, партии, медии, каза Радев. Той подчерта, че коридор 8 е останал само в сферата на декларациите, а договорът за добросъседство не се изпълнява. Освен това била блокирана работата на комисията по исторически и образователни въпроси.


Използват се всякакви методи за лобиране и натиск върху България чрез нашите съюзници и европейските институции за вдигане на ветото, възмути се Радев. Припомни, че в Македония имало и "скандално преброяване" на населението, в което много малко се посочили като българи.


 


 


Войната в Украйна се използва от европейските институции като аргумент за спешно влизане на РСМ в ЕС.


 


 


Тук сме изправени пред много важен исторически въпрос по отношение на европейската интеграция на РСМ. На исторически избор. Защото това не е въпрос, който касае само отношенията ни с ЕС, а е въпрос, който касае нашата национална идентичност, нашето достойнство като народ, допринесъл за културното развитие на континента.




Този въпрос засяга бъдещето на ЕС дори да не се осъзнава от европейските институции и нашите партньори. На този фон ни предстоят важни решения и нелека дилема - как да направим така, че възможно най-бързо да започнат преговорите като в същото време поставим ясна бариера пред войнстващия македонизъм, отстоим нашата история, култура, идентичност и да защитим правата на нашите граждани, категоричен бе Радев.


 


 


Ясно е, че трябва да търсим някъде да се пресекат интересите ни и да търсим компромиси. Но когато говорим за компромиси - не мога да направя такива с правата на македонските българи. Техните правомощия трябва да залегнат в конституцията, за да могат да се интегрират пълноценно в социалния и икономически живот на нашата съседка, а това е категорична бариера за прекратяване на процесите на дебългаризация. Не мога да направя компромис с нашата история и идентичност. няма как да се съгласим с кражбата на история с нейната подмяна и фалшификация.


 


 


Изключително важно - прекратяването и изкореняването на езика на омразата и то започва със смяната на учебниците. Не мога да приема, че младото поколение в нашата приятелска съседка се възпитава в дух на омраза съм българите. Това е абсолютно недопустимо и ние няма как да го приемем. Няма как да вървим напред, ако не се разкрият архивите на УДБА. Така, както всички държави от Източна Европа изживяха своя катарзис за скъсване със своето тоталитарно минало, така и РСМ не може да не го направи, настоя Радев.


 


 


Не мога да направя компромис с нашата отговорност като демократична държава към бъдещето на ЕС. Ако в момента някой от нашите партньори не осъзнава дълбочината на историческия проблем и възможността македонизма да дестабилизира съюза,. Ние трябва да интегрираме партньори, а не проблеми и по този начин да покажем нашата лоялност към ЕС.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 шменти капели 04.05.2022 14:38

    Какъв измислен и фалшив съюз е европейския, след като ръководството и открито се противопоставя и работи против свой член, вместо да застане зад него в полза на трета държава?! Така могат да ни жертват и използват за всичко и в името на всичко

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева