Очаква се данъчните промени да добавят допълнителни 3 трилиона рубли (50 милиарда долара) в държавната хазна през следващите две години.

Свързани новини

26.11.2022 07:11

Износителите на втечнен природен газ ще бъдат обложени с 34% данък, а Газпром ще трябва да плати близо 30 млрд. долара в държавния бюджет на Русия

Видян 6929 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руският президент Владимир Путин подписа закон, който ще повиши данъците върху енергийната индустрия на страната през 2023-2025 г. Руските петролни и газови компании отчитат рекордни печалби през тази година въпреки санкциите.

Данъкът върху печалбата на износителите на втечнен природен газ (ВПГ) беше увеличен на 34%. По-високата такса се отнася за производителите на втечнен природен газ, които са изнесли поне една партида до края на 2022 г.

Според документа енергийният гигант "Газпром" ще дължи допълнителни 1,8 трилиона рубли (29,6 милиарда долара) на държавния бюджет през 2023-2025 г.


Освен това законът предвижда корекция при изчисляването на данъка върху отделянето на природния газ от 1 януари 2023 г. и временно увеличение на данъчните ставки за добив на полезни изкопаеми с 380 рубли на тон въглища.

Очаква се данъчните промени да добавят допълнителни 3 трилиона рубли (50 милиарда долара) в държавната хазна през следващите две години.

Путин също така одобри ново правило, с което се определя лимит на приходите от петрол и газ, които могат да бъдат разпределяни за финансиране на бюджетни разходи, в размер на 8 трилиона рубли (131 млрд. долара) годишно през 2023-2025 г. От 2026 г. нататък тази сума ще се индексира с 4% годишно. Очаква се това да осигури стабилност на бюджетните разходи и да сведе до минимум въздействието на нестабилността на приходите от нефт и газ върху икономиката.



По-рано този месец беше съобщено, че през септември в руския бюджет са постъпили 41,4% по-малко данъци, отколкото през март. Анализаторите смятат, че спадът се дължи на намаляването на руския износ на енергия заради западните санкции. В същото време енергийни гиганти като "Газпром" отчитат рекордни печалби през тази година.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

везни