Причина за това решение стана изказване и гласуване на Божанков за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна, въпреки решението на Националния съвет на БСП и Общото събрание на парламентарната група да се гласува „против“.

Свързани новини

09.12.2022 15:07

Изключиха Явор Божанков от ПГ на БСП, подкрепил военната помощ за Украйна

Видян 1369 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатът Явор Божанков е бил изключен от парламентарната група на БСП.

“Парламентарната група на „БСП за България“ призова Божанков да напусне парламента и да освободи мястото за следващия в листата. След изслушване на Явор Божанков, Общото събрание на Парламентарната група на коалиция „БСП за България“ взе единодушно решение за изключването му от групата”, се казва в изявление на партията.


Причина за това решение стана изказване и гласуване на Божанков за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна, въпреки решението на Националния съвет на БСП и Общото събрание на парламентарната група да се гласува „против“.

"Факт е, че Русия е агресор, факт е, че нападна Украйна. България трябва да направи своя цивилизационен избор", заяви Божанков по време дебатите за решението за оказване на подкрепа на Украйна.


"Неотдавна Русия ни обяви за неприятелска страна и то, когато бяхме твърде приятелски настроени – нито оръжие пращахме, нито участвахме в конфликта, но все пак Русия ни обяви за неприятелска страна. Няма нищо общо историческата благодарност, няма нищо общо нашето уважение към руската култура с действителността днес и с факта, че Русия е агресор, и с факта, че Русия нападна Украйна, и с факта, че целият цивилизационен свят зае тази позиция, каза още Божанков.


"Това е исторически момент не само за България, но и за Европа. Решението е важно, то е символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор", допълни той, като подчерта: "Тук делението на цивилизационен и нецивилизационен свят е истинско. От едната страна е Русия, Северна Корея, Сирия, Беларус – само диктаторски режими, от другата страна е целият демократичен, свободен свят - модерните свободни, демократични държави".


"Не трябва българските граждани да се плашат. Те се плашат с политическа цел, защото такова настроение има, но нашата работа като лидери, нашата отговорност е да водим българския народ и макар да е трудно, макар хората да са изградили някакво мнение, ние трябва да водим и тях, а не да гледаме общественото мнение, накъде духа вятърът, да опънем платната и да се носим по течението на обществения дебат", каза още социалистът.


От левицата посочиха, че според правилника на ПГ всеки народен представител е длъжен да изпълнява решенията на ръководството и Общото събрание. "Може да изразява несъгласие на Общото събрание, но след вземане на решение, е длъжен да го изпълнява. Парламентарната група може да изключи член на групата при системно неучастие в работата на Народното събрание и на парламентарната група или при значителни нарушения на политиката на БСП и коалиционното споразумение. Решението се приема с мнозинство от две трети от членовете на Парламентарната група“, допълват от "Позитано" 20.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 11.12.2022 15:41

    Дребосъкът Божанков е завършен смешник и няма обяснение защо Нинова го пласира за депутат. Кой ли ще приюти това проскубано ястребче?!

  • 001 Лекуващ лекар 10.12.2022 11:13

    Защо ни занимавате с този кретен от безвремието в Булгаристан ?????

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Днес ще почувствате самоувереност

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес ще почувствате самоувереност, която ще ви помогне