Свързани новини

30.11.2012 13:00

Издигнаха синята прокурорка Гугушева за КС

Видян 1728 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тримата независими депутати Димитър Карбов, Валентин Николов и Огнян Тетимов внесоха в деловодството на Народното събрание кандидатурата на Галя Гугушева за член на Конституционния съд, предаде Дарц. Номинацията от квотата на парламента е на СДС, но поради отказа на всички народни избраници от Синята коалиция да я издигнат, се наложи независимите от движение "Патриот" да го направят. Това стана в последния възможен момент за внасяне на кандидатури - 30 ноември. Изборът пък ще се проведе на 19-ти другия месец.


Въпреки че тримата я издигнаха, по време на нарочната пресконференция в кулоарите, те объркаха името й и я нарекоха Гогошева. Това предизвика ответен въпрос от страна на журналистите дали знаят първото й име. Оказа се, че го знаят. Последва и коментар, че е хубаво, че не са я нарекли "Кокошева".


На свой ред депутатите от Синята коалиция, които отказаха да издигнат първото предложение за "Раковски" 134 Петър Стоянов и бяха изключени заради това, обясниха, че има договорка между независимите, направили легитимна номинацията на Галя Гугушева и СДС шефа Емил Кабаиванов. Според Ваньо Шарков тримата независими щели да бъдат водачи на изборни листи на парламентарния вот догодина в знак на благодарност от страна на синьото ръководство. Целта на "Раковски" 134 включвало и привличане на парламентарната субсидия на независимите.


Независимите обаче нарекоха това спекулация и я опровергаха. "Ние ще се явяваме самостоятелно на избори и подобни обвинения са нелепи", обясни един от вносителите Валентин Николов. И веднага допълни, че лично председателят на СДС Емил Кабаиванов е поел политическата отговорност за излъчването на кандидатурата на Гугушева. "Номинацията е надпартийна, предлагаме човек с безупречен професионализъм", присъедини се към коментарите и колегата му Димитър Карбов. Изказването му идва малко след като стана ясно, че Гугушева е получила дарение от 95 хиляди евро. "Става въпрос за апартамент, който е бил собственост на сина й, но след като се жени, той се мести в по-голям, а старото жилище дарява на майка си", защити я от нападките Огнян Тетимов.


И тримата независими обаче заявиха, че ще обявят принадлежност към СДС и ще насочат партийната си субсидия към партията. "Решението на СДС ни накара да направим първи стъпки, но инициативата беше наша", обясни Карбов. Срещите между тях са били над 15, като първите започнали още през май тази година.


Депутатите на Синята коалиция заявиха още веднъж днес, че остават твърдо на позицията си и няма да подкрепят кандидатура на СДС за конституционен съдия при гласуването й в парламента.


Междувременно от ГЕРБ също още не са решили дали да пуснат Галя Гугушева за поста в Конституционния съд. Независимо, че лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов възложи на СДС да издигне кандидат, като обеща, че ще му удари рамо при гласуването, днес управляващите в Народното събрание дадоха уклончива подкрепа. "Още не сме решили какво да правим, тепърва ще го мислим през уикенда", коментира шефът на депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев. Решението ще бъде взето най-вероятно на сбирка на ръководството.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

дева