01/03
22.09.2008 15:35

Издигат паметник на Аспарух в столицата

Видян 1346 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според Божидар Димитров мономент на Крум трябва да краси града



Столичната община възнамерява да издигне паметник на хан Аспарух в центъра на града между бившия Партиен дом и Националната художествена галерия. Идеята е проектът да бъде завършен през 2011 година по случай 1330-ата годишнина от основаването на България.
Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров обаче е категоричен, че по-необходим за софиянци е паметник на владетеля, присъединил града им към българската държава, а именно хан Крум. Историкът сподели за 19`, че не отрича ролята на Аспарух за отечеството ни, но реално не той бил основателят на България, а неговият баща хан Кубрат. По думите му в същото време представата ни за Крум като за страшен и жесток владетел нямала нищо общо с историческите факти. Тя се дължала на неверните данни на византийските летописци, които в стремежа си да очернят българите, представяли хана им в демонична светлина. След превземането на София (тогава Сердика) през 809 г. жителите не били закачани, а плененият ромейски гарнизон – пуснат от Крум по живо-по здраво. „За съжаление пловдивчани ни изпревариха и от миналата година вече имат паметник на  владетеля законодател, а догодина се навършват 1200 години от превръщането на София в неделима част от България, основна заслуга за което има именно хан Крум“, припомни проф. Димитров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.